Axier.se

För bättre aktieaffärer

Frigör pengar för aktie- och fondsparande

Köpa aktier, trading, spara i fonder… det är verktyg för att skapa en guldkant på tillvaron. En del har lyckats bli rika, andra kan räkna med en lite finare pension. Långsiktigt sparande på banken är lönlöst och bortkastade pengar när du kan få ut mer för varje krona genom att investera det.

Många svenskar anser att de tjänar för lite per månad för att ha råd att investera långsiktigt, fördelen med att ha pengarna på banken är att man kan “norpa” några tusenlappar när det dyker upp oförutsägbara utgifter. Men vi har några tips som kan hjälpa dig att frigöra mer pengar. Det är på inget sätt enkelt, det handlar om att ta tuffa beslut och ändra gamla vanor. I slutändan kan dock dessa förändringar skapa ringar på vattnet som ger positiva förändringar ända upp i ålderdomen.

Sälja bostaden

Inte det enklaste beslutet att ta, men du har pengar bundet i ditt hem (förutsatt att du äger det) och genom att få loss exempelvis 100 000 kronor att lägga i fonder har du ett bra startskott som kommer att växa snabbt. Resterande pengar du får ut av försäljningen går så klart till ett nytt hem.

Belåna bostaden

Om du äger en bostad som är kan du testa en metod som är populär runt om i världen. Det handlar om att värdera bostaden och låna upp till den nya värderingen när räntan sjunker. Summan du lånar köper du aktier och fonder för. Låt sedan pengarna ligga till dess att ränta stiger och högkonjunktur råder. Då säljer du av aktier och fonder och använder hela summan för att betala av så mycket som möjligt av bolånet.

Tanken är att snabbt få pengar att växa för att betala av bostadslån och därmed få billigare månadskostnad. De pengar du sparar varje månad kan du sedan lägga i fonder. Detta sätt medför vissa risker, som all aktiehandel, och det gäller att ha is i magen. Det kan ta ett tag innan det blir gynnsamt nog att sälja allt.

Samla dina lån

Tjänster såsom de Moank tillhandahåller gör det möjligt för dig att samla smålån och avbetalningar under ett enda lån. Detta brukar ge fördelaktigare ränta och avbetalningsplan, vilket frigör X antal kronor varje månad. Att ha en ordnad ekonomi med minimerade risker för plötsliga utgifter är grunden för att säkrare aktiesparande. Se bara till att räkna på räntor och avgifter innan du tecknar ett blancolån så att du inte blir fast med sämre villkor än du hade med dina smålån.

Spara alla kvitton

En enklare metod som kan ge dig några hundralappar, eller tusenlappar, mer att investera. Du, och resten av hushållet, sparar alla kvitton under åtminstone en månad (helst längre). Fyll sedan i summorna under flera kategorier (här inkluderar du även fasta kostnader) och se var pengarna hamnar.

Vi blir lätt blinda kring vårt eget spenderade, speciellt när vi använder kortet istället för kontanter. Du kommer säker att bli förvånad över hur mycket pengar som läggs på tills synes onödiga köp. Efter det är det dags att banta ned, sätta en månadsbudget för varje kategori och justera allt eftersom till dess att vardagen fungerar. Du ska inte leva på fattigdomsgränsen bara för att kunna köpa aktier, livet är tänkt att levas oavsett ålder!

Kommentarer
Namn:
E-post:
Kommentar:
 
Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax112.413342
HangSeng142.528388
OMX Stockholm 300.41672
S&P 5003.72579
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!