Axier.se

För bättre aktieaffärer

Investera i onoterade bolag

Onoterade bolag, även kallade privata bolag, är bolag vars aktier inte handlas med på en börs. Detta är inte något som det vanligtvis talas om när frågan om investeringsmöjligheter dyker upp, men det är inte något som kategoriskt bör uteslutas.

Den statistiska utvecklingen för ett bolag följer vad man brukar kalla en S-kurva. Långsam i början tills affärsmodellen bevisats följt av en snabb tillväxt som sedan saktar ned. Börsintroduktionen för ett bolag sker i regel efter allt detta har skett, vilket betyder att investerare tekniskt sett har gått miste om vad som mycket väl kan vara den snabbaste värdeökningen ett bolag kommer att se.

Investering innan kan naturligtvis vara väldigt riskfyllt då det ofta faller mellan bevisningen av affärsmodellen och börsintroduktionen. Men med denna höga risk kommer också möjligheten för hög lönsamhet. Sedan är det upp till var och en att bedöma om detta faktiskt är värt risken eller inte.

Som investerare i onoterade bolag behöver man arbeta på andra sätt än genom börsen. De aktier som finns på börsen har bolagen ofta väldigt lite kontroll över vilka som köper och säljer. För onoterade bolag är situationen omvänd. Aktiekapitalet är koncentrerade till oftast endast ett fåtal individer som sedan har full kontroll över vilka som kan investera i bolaget. Detta betyder att man behöver övertyga aktieägarna om att man det är i bolagets bästa intresse att man investerar i det. Att visa att man är en långsiktig aktieägare som tillför värde är mer eller mindre ett rykte man måste bygga upp som investerare.

Det är inte lätt att veta var man ska börja då det ofta finns lite att gå på. Ett tankesätt man kan börja med är att titta på olika branscher. En bransch som inte uppmärksammas så ofta som den kanske borde är skönhetsbranschen. Det finns många privata företag som Poze Hair som är i stadiet av utveckling och kan vara värt att investera i.

Kommentarer
Namn:
E-post:
Kommentar:
 
Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax236.413466
HangSeng348.528594
OMX Stockholm 300.41672
S&P 5003.72579
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!