Axier.se

För bättre aktieaffärer

Köpa aktier - Låna pengar eller inte?

Det är en omtvistad fråga, eftersom vissa experter säger att det är helt okej att låna pengar för att investera i aktier, fonder eller valutor. Medan andra påstår att det du inte bör göra det. Företag lånar pengar för att investera, varför kan inte du då som privatperson göra det. Ska du låna gäller det att du verkligen vet vad du ger dig in på och har full koll på din ekonomi.

Visst kan du ta små krediter som snabblån, men i långa loppet kan det bli dyrare än vad du hade tänkt dig just när det gäller investeringar i aktier eller liknande. Visserligen kan dessa smålån vara räddningen när det kniper, men när det gäller att investera som ger de utdelning på längre sikt är de inte alls lika bra. Ett snabbt lån ska betalas tillbaka inom en snar framtid, så det gäller att ha det med i dina beräkningar.

Goda råd inför lån till aktier

För att låna pengar till aktier krävs det att du är smart, har en bra strategi och säkerhet som täcker lånet. Inför att du ska låna ska du ställa dig tre didaktiska frågor som är mycket viktiga och det är hur, varför och när. Dessa frågor förhindrar att du gör bort dig. Förmodligen vill du inte ha ett stort lån och du ser att aktiekursen sjunker radikalt. 

Låna bara så mycket du behöver

Innan du ansöker om ett lån bör du fundera på hur mycket pengar du egentligen behöver låna. Först och främst måste du ha egna tillgångar som du använder som säkerhet. Har du inte några sådana ska du inte låna helt enkelt eftersom det är mycket riskabelt.

Är tidpunkten rätt?

Att låna pengar innebär ett stort ansvar, så då gäller det att låna när det är rätt tidpunkt. För börsen, ekonomin och hela det finansiella läget är i ständig rörelse i cykler, långa som korta och över en längre tid. Till följd av detta finns det tidpunkter som det passar bättre att låna. När börsen är i en lågkonjunktur, riksbanken har sänkt räntan och hävstången är större uppåt jämfört med nedåt, då är det ett exempel på en bra tidpunkt att låna pengar. 

Räntan - Är den låg?

Det du bör ha i åtanken är att du inte ska låna pengar till aktier hos låneinstitut som har en hög ränta. Ska du ta ett lån så har räntan en stor roll gällande din avkastning. Det finns låneinstitut som har lån med låg ränta, så det gäller jämföra för att hitta dessa företag. Du tjänar helt enkelt på att ta dig tiden att hitta de långivare som erbjuder lägre räntor i långa loppet.

Stabila bolag

När du ska låna till att investera i aktier då gäller det är till stabila innehav och relativt långsiktiga. Du bör undvika kortsiktiga satsningar och förhoppningsbolag.

Ny inom aktiehandel

Är du nybörjare inom aktiehandel då bör du inte låna pengar för att investera i aktier. För det gäller att du har erfarenhet och kunskaper om köp och sälj av aktier. Därför är det bättre att du sparar ihop till en buffert och använda pengarna till att investera med. När du sedan har kunskaperna och känner dig trygg och säker kan du ta ett låna för aktiehandel. 

Slutord

Du kan låna pengar för att investera i aktier, så länge du vet vad du håller på med och har säkerhet som täcker ditt lån. Sedan är det alltid bra att ha de goda råden med att bara låna så mycket du behöver och till en bra ränta i bakhuvudet. Detta samtidigt att låna när det är vid rätt tidpunkt. Är du ny inom aktiehandel bör du istället se till att spara pengar först för att sedan investera i aktier. Slutsatsen är således att det är helt okej att låna pengar för att kunna investera, så länge du har kunskaperna och erfarenheterna att hantera investeringarna på lämpligt sätt.

Kommentarer
Namn:
E-post:
Kommentar:
 
Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax236.413466
HangSeng348.528594
OMX Stockholm 300.41672
S&P 5003.72579
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!