Axier.se

För bättre aktieaffärer

Spelindustrins framfart på börsen

Spelindustrins framfart på börsen

Trenderna på börsmarknaden kan vara som natt och dag. Vad som är inne under det första kvartalet kan ha sjunkit till botten innan året är slut. När allt fler spelbolag började börsnoteras för tre år sedan var det precis detta som förutspåddes. Aktierna skulle stiga direkt vid start, för att sedan sjunka inom några månader. Men det var inte riktigt vad som hände.
 
Trots upp- och nedgångar har spelbolagen hållit sig stabila och det förutspås att ännu fler bolag kommer att börsnoteras 2019, när Sveriges nya spellag träder i kraft.

Stabil tillväxt

Spelindustrin omfattar en rad olika företag och det är både spelutvecklare såväl som online spelbolag som har börsnoterats. I Sverige har båda exemplen vuxit starkt och 2017 börsnoterades över 100 nya spelverksamheter. Sverige är ett av de ledande länderna inom spelutveckling och företag som King, Mojang och NetEnt har skördat stora framgångar, både på den nationella och internationella börsen. Samma sak gäller för online verksamheterna och det har blivit allt vanligare att aktörerna går ihop och bildar spelkoncerner. Exempelvis ingår Norges största spelsajt Folkeautomaten i Cherry AB-gruppen, som är en av Sveriges äldsta spelgrupper. Gruppen, som även består av spelutvecklaren Yggdrasil som ligger bakom spelen på grannsajten, börsnoterades på Nasdaq Stockholm förra året och har hållit en stabil tillväxt sedan dess.

Spelsektorn var återigen med på listan över investeringssektorer att hålla koll på under 2018, och samma sak förväntas ske nästa år. I och med att Sveriges spelmonopol försvinner vid årsskiftet förväntas fler spelbolag ta steget in på börsen – antingen på egen hand eller genom att gå med i en koncern.

Nytt för 2019

Den som vill investera, eller som redan har investerat, i spelaktier bör hålla ett öga på marknaden under hösten. Den nya spellagen innebär bland annat att speloperatörer i Sverige måste ansöka om en licens för att få vara verksamma i landet. Kommer spelbolagen du har aktier i att få sin licens beviljad och därmed kunna vara kvar på den svenska marknaden? Redan nu har Lotteriinspektionen, som efter nyår kommer att omstrukturera sig till Spelinspektionen, meddelat att de har tagit emot ett tjugotal ansökningar om licenser. Det kommer att vara avgörande för de börsnoterade spelföretag att följa de nya reglerna, både om de vill fortsätta att växa som företag och som aktie.

Tid att växa

Oavsett vilken typ av marknadssektor man väljer att investera i medföljer det alltid risker, och man måste vara uppmärksam på vad som händer på världsmarknaden. Det första man lär sig som ny i börsvärlden är att granska experternas prognoser och hela tiden följa vad som händer på börsen, både i den man har aktier men också i övriga världen. Det tar tid att lära sig handla med aktier, precis som att det tar tid att se sina investerade pengar växa. Att köpa aktier innebär inte att man blir ekonomiskt oberoende redan dagen därpå, utan det krävs tid, efterforskning och en känsla för vad som kommer att hända härnäst.  

 

Kommentarer
Namn:
E-post:
Kommentar:
 
Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax00
HangSeng00
OMX Stockholm 3000
S&P 50000
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!