Axier.se

För bättre aktieaffärer

Staten vinner stort på spelskatten

 

Nu börjar resultaten komma in från den nya spellagen som infördes den 1 januari 2019. Det är tydligt att det både finns vinnare och förlorare i det nya licenssystemet, men staten går allra mest med vinst. Miljarder kronor i spelskatt har kommit in hittills.

Införandet av den nya spellagen föranleddes av en prognos från Skatteverket där det uppskattades att det skulle bli en skatteintäkt på knappt 1,8 miljarder kronor per helår. Den summan var redan inne hos Skatteverket i början av augusti och därför kommer prognosen att överträffas med råge. Det första halvårets beslutade spelskatt ligger på 1,84 miljarder kronor totalt.

Totalt 86 bolag betalar skatt

Det är totalt 86 spelbolag som har ansökt om svensk spellicens hittills. Idag måste alla licensierade bolag betala 18 procent skatt av beloppet som är kvar av spelarnas insättning efter att vinsterna har betalats ut. Spelbolagen måste även betala licensavgifter. Förutom skatt betalade spelbolagen cirka 67 miljoner kronor totalt i licensavgifter mellan 1 augusti 2018 till 30 juni 2019. Kostnader för reklam samt tillsyn tillkommer.

Tidigare hade Svenska Spel monopol på den svenska spelmarknaden och därför var skatteintäkterna mycket lägre än idag. Det är myndigheten Spelinspektionen som delar ut licenser och kontrollerar spelbolagen. Enligt myndighetens kommunikationschef Anders Sims förväntade sig inte Spelinspektionen att så pass många bolag skulle ansöka om spellicens:

– Vi hade inte riktigt väntat oss den här stora anstormningen. Men det är vad vi har eftersträvat; att ha så många spelbolag som möjligt inne i den svenska marknaden så att vi kan kontrollera de som finns här.

Den beslutade skattesatsen stämdes av med spelbranschen och främst med BOS, branschorganisationen för onlinespel. Skattenivån lades på en rimlig nivå, för en alltför hög skatt skulle kunna bidra till att bolagen inte ville söka svensk licens. Under spellagens utredning räknades det med att skatteintäkterna från de nya bolagen skulle bli omkring 600 miljoner kronor årligen. Siffran baserades på kalkyler över hur många spelbolag som kunde tänka sig att söka svensk licens. Det uppskattades att mellan 50-70 spelbolag skulle ansöka över en längre period, men intresset blev långt större än så med 86 beviljade spelbolag som betalar skatt idag.

Sänkta vinster för bolagen

Flera bolag som tidigare var oreglerade uppvisar idag kraftigt sänkta vinster. Många spelbolag betalade tidigare någon enstaka procent skatt i Malta, men de var verksamma i Sverige utan att betala några avgifter. När de nu kommer in på marknaden legalt måste de betala både en högre skatt och avgifter, vilket leder till en kraftigt minskad vinst. Det förväntas leda till en konsolidering av marknaden där mindre bolag går samman för att de har för liten lönsamhet var för sig. Många små spelbolag kommer förmodligen även att läggas ner.

Kommentarer
Namn:
E-post:
Kommentar:
 
Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax236.413466
HangSeng348.528594
OMX Stockholm 300.41672
S&P 5003.72579
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!