Axier.se

För bättre aktieaffärer

Börs och Marknad

Razzia på DNB

Jag trodde först att jag inte fått tillräckligt mycket med kaffe i mig då jag läste rubriken, eller att jag läste fel men det gjorde jag inte.

 

DNB NOR: RAIDED BY THE POLICE

DNB Nor’s head office was yesterday raided by the police. The head of bond trading and another employee is investigated for insider trading. (SVD Np.17 24/10)

 

Vart är världen på väg egentligen?

Från Bond till Tomtekung....

Det svenska filmbolaget Whiteshark, som noteras på Aktietorget meddelar att de knutit till sig den gamle Bond, Sir Roger Moore till sin nya film.

Inspelningen med Sir Roger Moore sker i London nästa vecka. Sir Roger Moore axlar manteln som tomtekungen Leif. Peter Stormare, som ursprungligen var tänkt för rollen gör istället rollen som det elaka lilla trollet Mini.

"Sir Roger Moore med sin sofistikerade brittiska röst kommer att passa mycket väl som trollkung. Han tillför filmen ett stort värde både som röst och som goodwillambassadör för UNICEF", säger White Sharks VD, Robert Rhodin.

Det var det här bolaget jag hade tänkt lyssna på i tisdags, men nu förstår jag varför de inte kunde komma till detta möte. Ett möte med James Bond får faktiskt lov att gå före. Fast jag kommer inte vara lika överseende nästa gång, i alla fall inte om inte jag får följa med (gissa hur förvånad jag kommer bli då Robert ringer och ber mig att komma upp till kontoret. OK, jag hoppas men han kanske gör det eller hur?)

SF, AB Svensk Filmindustri, har skrivit avtal om att distribuera filmen Gnomes & Trolls - The Secret Chamber, dvs den första delen, men när denna är tänkt att gå upp på biograferna vet jag inte i skrivande stund, jag hade hoppats på denna som julfilm, men det verkar inte vara aktuellt enligt SF:s hemsida. Nåja, det fanns en del annat spännande där i alla fall.

Nu är det dags att lägga ned detta i dag, skall iväg på ett par möten i morgon, bland annat en intervju med ett företag och ett med ett företag som har en produkt som kanske kan passa Axiers läsare.

Glöm inte att läsa Axplocket som kommer ut i morgon (idag?), vi har en del spännade material i detta nummer.

 

//Erik Forsell

Råvaror, vad tror Ni om detta?

Har precis kommit in från en sen lunch med en förre detta råvarumäklare som jag för ett antal år sedan hade en del kontakt med. En mycket god lunch, och dessutom trevligt sällskap. Jag gillar att umgås med folk som kan lära mig något nytt, och varje gång jag träffar denne så bidrar han till att lära mig nya saker.

Definitivt en bra dag också. Få se om vi kan få denna att bli ännu bättre. Jag har som mål att försöka få denne att skriva litet om råvaror för Axier, och jag tror att denne är intresserad. Vi vet att det finns ett uppdämnt behov av information kring råvaror, och det är ganska ont om bra analyser vad gäller sådant. Jag är ganska övertygad om att denne kan bidra till att bredda vårt utbud, och att det kan vara något som kan vara till glädje för våra läsare.

Vad anser Du? Maila gärna till mig på erik (at) axier punkt se och berätta.

NU skal jag sätta mig ned och skriva litet analyser. Jag observerar att RNB som jag skrev om i morse beter sig exakt som förutspått. Snart dags att agera i enlighet med analysen alltså

//Erik Forsell

Jag var på företagspresentationer i går.....

Som Ni säkert har märkt har jag lagt in en del case bland de fundamentala analyserna på senare tid, bland annat ett par arbitagecase, dels i Strand Interconnect, dels i Arena Personal. Vi tittar mer på andra case med, ofta mindre företag eftersom dessa inte är lika genomlysta som andra företag och det är här vi känner att vi kan tillföra saker. Att komma med ännu en fundamental analys på Ericsson är bra, men det ger inte våra läsare lika mycket som en analys av till exempel RNB som jag uppdaterade i morse och det är därför vi valt denna infallsvinkel. Titta närmare på dessa om Du, besök http://www.axier.se/?action=fundamental-analys-produkt

I går var jag i alla fall hos Aktietorget i Stockholm, de skulle presentera tre olika företag, dels WhiteShark som var den egentliga orsaken att jag gick dit, dels något som hette FishnChips och dels Värmlands Finans som vi redan har skrivit om.

WhiteShark hade fått förhinder, så det kändes som det skulle bli en seg kväll, men jag belv glatt överraskad. FishnChips ledning kände jag omedelbart igen, det var två gamla bekanta, Philip Linde och Gustav Hagman som har ett långt förflutet inom Internetpoker som drev detta.

De skall notera sitt nya bolag, och även om det först kändes mycket 2004 över det hela så lyssnade jag i alla fall, och efter den presentationen som jag fick kunde jag inte annat än att applådera dessa herrar. Upplägget var faktiskt mycket smart, och det har alla förutsättningar att lyckas om de får in de 2 Mkr som de äskar i den kommande emissionen.

Jag kom överens med dessa herrar om att vi skall synas i slutet av veckan då de har allt offentligt material klart, och jag tänker skriva en längre analys på detta företag. Jag tror att det bland Axiers läsare finns ett antal som kan ha stor glädje av detta företag, både som investering och för sitt eget spelande på Internet. Exakt hur skall vi förklara närmare i analysen, den bör vara klar i nästa vecka.

 

//Erik Forsell

är det tidens tecken

Jag såg i morse att Nordnet har för avsikt att dra ned på sin så kallade Expertsatsning, https://www.nordnet.se/mux/web/analys/experterna/expert/kommentar.html?expert=DANIELURBAN&id=2636

 

En del av dessa är ganska kul att läsa, andra är väl kanske inte lika intressanta men visst läser jag mycket av vad andra skriver, detta oavsett av vad jag anser om deras förmåga och träffsäkerhet. Skall här tillägga att Urban Ekelund har jag respekt för, och jag läser dennes kommentarer med stor glädje.

Emellertid, detta är ännu ett tecken på att det kommer bli tuffare än vad många tror. Goldman Sachs har i en alldeles färsk rapport skruvat upp sin prognos över amerikansk arbetslöshet till 8 procent i slutet av 2009. Detaljhandelssiffrorna från USA avseende september ser inte vackra ut, och jag tror vi kommer att se samma sak i Sverige, med december som ett undantag. Av outgrundlig anledning så är alla alltid lika oroliga för julhandeln, men den överraskar alltid och blir dyrare än vad året innan. (Not till mig själv, kom i håg att ta ett snack med flickvänen om vad vi verkligen behöver. Någon som tror att jag lyckas med detta?)

Vi ser lägre bostadsbyggande i USA. och i Sverige ser vi att priserna på bostäder fallit en hel del. Här tror jag inte att det är över ännu, jag tror att det kommer att bli en hel del som drabbas kraftigt av detta. För ett par år sedan tog många lån för hela köpeskillingen, och valde att strunta i att amortera, för det var i alla fall ingen idé eftersom de aldrig skulle bli av med skulden, och dessutom hade banken sagt att det behövde de inte.

OK, bra jobbat eller vad säger Ni? Nu är räntorna dubbelt så höga, priserna har fallit, och det gäller verkligen för dessa att det inte händer något, att ingen blir av med arbetet, blir långtidssjuk eller att de separerar. Effekten av en av dessa händelser skulle kunna bli att de som lånade som galningar står utan hus men fortfarande har kvar ett stort lån som de får betala dyrt för.

Jag är med andra ord inte alls övertygad om att vi sett det värsta ännu. Jag tror det blir värre innan det blir bättre.

Nu är det emellertid dags för en stor kopp kaffe, och sedan skall jag förbereda ett möte med en potentiell samarbetspartner som vi tror kan addera mervärde för våra läsare.

//Erik Forsell

 Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax00
HangSeng00
OMX Stockholm 3000
S&P 50000
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!