Axier.se

För bättre aktieaffärer

Börs och Marknad

Råvaror, vad tror Ni om detta?

Har precis kommit in från en sen lunch med en förre detta råvarumäklare som jag för ett antal år sedan hade en del kontakt med. En mycket god lunch, och dessutom trevligt sällskap. Jag gillar att umgås med folk som kan lära mig något nytt, och varje gång jag träffar denne så bidrar han till att lära mig nya saker.

Definitivt en bra dag också. Få se om vi kan få denna att bli ännu bättre. Jag har som mål att försöka få denne att skriva litet om råvaror för Axier, och jag tror att denne är intresserad. Vi vet att det finns ett uppdämnt behov av information kring råvaror, och det är ganska ont om bra analyser vad gäller sådant. Jag är ganska övertygad om att denne kan bidra till att bredda vårt utbud, och att det kan vara något som kan vara till glädje för våra läsare.

Vad anser Du? Maila gärna till mig på erik (at) axier punkt se och berätta.

NU skal jag sätta mig ned och skriva litet analyser. Jag observerar att RNB som jag skrev om i morse beter sig exakt som förutspått. Snart dags att agera i enlighet med analysen alltså

//Erik Forsell

Jag var på företagspresentationer i går.....

Som Ni säkert har märkt har jag lagt in en del case bland de fundamentala analyserna på senare tid, bland annat ett par arbitagecase, dels i Strand Interconnect, dels i Arena Personal. Vi tittar mer på andra case med, ofta mindre företag eftersom dessa inte är lika genomlysta som andra företag och det är här vi känner att vi kan tillföra saker. Att komma med ännu en fundamental analys på Ericsson är bra, men det ger inte våra läsare lika mycket som en analys av till exempel RNB som jag uppdaterade i morse och det är därför vi valt denna infallsvinkel. Titta närmare på dessa om Du, besök http://www.axier.se/?action=fundamental-analys-produkt

I går var jag i alla fall hos Aktietorget i Stockholm, de skulle presentera tre olika företag, dels WhiteShark som var den egentliga orsaken att jag gick dit, dels något som hette FishnChips och dels Värmlands Finans som vi redan har skrivit om.

WhiteShark hade fått förhinder, så det kändes som det skulle bli en seg kväll, men jag belv glatt överraskad. FishnChips ledning kände jag omedelbart igen, det var två gamla bekanta, Philip Linde och Gustav Hagman som har ett långt förflutet inom Internetpoker som drev detta.

De skall notera sitt nya bolag, och även om det först kändes mycket 2004 över det hela så lyssnade jag i alla fall, och efter den presentationen som jag fick kunde jag inte annat än att applådera dessa herrar. Upplägget var faktiskt mycket smart, och det har alla förutsättningar att lyckas om de får in de 2 Mkr som de äskar i den kommande emissionen.

Jag kom överens med dessa herrar om att vi skall synas i slutet av veckan då de har allt offentligt material klart, och jag tänker skriva en längre analys på detta företag. Jag tror att det bland Axiers läsare finns ett antal som kan ha stor glädje av detta företag, både som investering och för sitt eget spelande på Internet. Exakt hur skall vi förklara närmare i analysen, den bör vara klar i nästa vecka.

 

//Erik Forsell

är det tidens tecken

Jag såg i morse att Nordnet har för avsikt att dra ned på sin så kallade Expertsatsning, https://www.nordnet.se/mux/web/analys/experterna/expert/kommentar.html?expert=DANIELURBAN&id=2636

 

En del av dessa är ganska kul att läsa, andra är väl kanske inte lika intressanta men visst läser jag mycket av vad andra skriver, detta oavsett av vad jag anser om deras förmåga och träffsäkerhet. Skall här tillägga att Urban Ekelund har jag respekt för, och jag läser dennes kommentarer med stor glädje.

Emellertid, detta är ännu ett tecken på att det kommer bli tuffare än vad många tror. Goldman Sachs har i en alldeles färsk rapport skruvat upp sin prognos över amerikansk arbetslöshet till 8 procent i slutet av 2009. Detaljhandelssiffrorna från USA avseende september ser inte vackra ut, och jag tror vi kommer att se samma sak i Sverige, med december som ett undantag. Av outgrundlig anledning så är alla alltid lika oroliga för julhandeln, men den överraskar alltid och blir dyrare än vad året innan. (Not till mig själv, kom i håg att ta ett snack med flickvänen om vad vi verkligen behöver. Någon som tror att jag lyckas med detta?)

Vi ser lägre bostadsbyggande i USA. och i Sverige ser vi att priserna på bostäder fallit en hel del. Här tror jag inte att det är över ännu, jag tror att det kommer att bli en hel del som drabbas kraftigt av detta. För ett par år sedan tog många lån för hela köpeskillingen, och valde att strunta i att amortera, för det var i alla fall ingen idé eftersom de aldrig skulle bli av med skulden, och dessutom hade banken sagt att det behövde de inte.

OK, bra jobbat eller vad säger Ni? Nu är räntorna dubbelt så höga, priserna har fallit, och det gäller verkligen för dessa att det inte händer något, att ingen blir av med arbetet, blir långtidssjuk eller att de separerar. Effekten av en av dessa händelser skulle kunna bli att de som lånade som galningar står utan hus men fortfarande har kvar ett stort lån som de får betala dyrt för.

Jag är med andra ord inte alls övertygad om att vi sett det värsta ännu. Jag tror det blir värre innan det blir bättre.

Nu är det emellertid dags för en stor kopp kaffe, och sedan skall jag förbereda ett möte med en potentiell samarbetspartner som vi tror kan addera mervärde för våra läsare.

//Erik Forsell

 

Flykten från NGM

I förra veckan meddelade Firefly att bolaget skulle flytta sin notering till First North och i dag var det Yield som meddelade att de flyttar sin aktie till Aktietorget.

Scandinavian Healthy Brands observationslistas på grund av att det finns osäkehet kring bolagets ekonomiska ställning. Frågan är vad som händer med dessa bolag, för det finns fler som inte ser så ekonomiskt hälsosamma ut bland de bolag som handlas på NGM MTF.

Jag tror emellertid att under de närmaste månaderna så kommer vi att få se hur fler och fler av bolagen förs över till andra marknadsplatser, och hur paniken kommer att öka för de bolag som inte klarar av att få sin aktie flyttad. Flera av de allra minsta bolagen har aviserat att de skall över till First North men det tror jag att det kommer att stöta på patrull i vissa fall. Det skall bli intressant att följa denna händelsekedja.

Vet någon om det går att låna aktier i NGM?

//Erik Forsell

Hq Bank köper Glitnir AB för endast 60 Mkr‏

I veckan som gick lät HQ meddela att de förvärvar Glitnir AB av Glitnir Banki HF.

Affären kompletterar HQ:s befintliga verksamhet inom investment banking, och medför en breddad kundbas i och utanför Sverige. Förvärvet leder till mervärde via ett utökat produkterbjudande.

Hmm, intressant..... Glirnir Bank hette en gång Fischer Partners Fondkommission På den tiden dvs då Invik sålde Fischer Partners till Glitnir var prislappen 425 Mkr, och Invik gjorde då en reavinst om 60 Mkr. Efter det så köpte Glitnir Tamm & Partners för en okänd summa pengar och införlivade detta bolag  Glitnir för att få en corp avdelning.

Vi fick i veckan ta del av uppgifter om att även Öhman förbereder någonting. I Finansförbundets tidning som kom ut i veckan framgick det att ledningen för Öhman har tagit kontakt med facket ang att de vill förhandla om uppsägningar eller omstruktureringar.

Penser återköpte aktier från personalen som förra året fick köpa in sig och skjuter på sin notering. Just detta är kanske en speciell händelse, för visst tror jag att det kommer att hända saker även här, men jag tror inte att det är en panik i detta fall. Penser har ägt denna firma länge och det är inte ett "måste" att sälja fondkommissionärsverksamheten till skillnad från andra ställen.

Vad kommer att hända med den svenska delen av Kaupthing? Den lär vara till salu den med, och något lär hända det närmaste året.

Just detta är ett ganska signifikant exempel på vad jag tror vi kommer att få se hända i denna sektor. Det finns i dag ett antal lite lagom stora kommissionärer men som saknar en nätmäklare eller som inte har en storbank i ryggen. Jag har svårt att se hur dessa skall klara sig på sikt.

De större husen och nätmäklarna ser jag inte några större faror för, inte annat än att dessa kommer att få det tuffare ett tag framåt, men de kommer att överleva till dessa att konjunkturen vänder. De allra minsta firmorna har små kostymer, och av den anledningen ser jag att dessa kommer att klara av den kommande frosten, även om vi kommer att se att en och annan kommer få det tufft här.

Tyvärr så tror jag att vi kommer att få se en hel del personalneddragningar och liknande i och med det som vi sett starten på denna vecka. Ingen skall försöka övertyga mig om att HQ inte har för avsikt att minska ned på personalen i samband med det köp som sker. Det kommer med största sannolikhet att innebära att det är en ganska liten del av personalen som följer med in till Norrlandsgatan.

Även Axier märker av detta, men det är snarast på ett positivt sätt. Vi märker att vårt koncept lockar fler och fler aktörer på marknaden, och att de gärna vill samarbeta med oss. På måndag går vi i gång med vår nya tjänst, vi har lanserat CFD handel tillsammans med SycapGroup och inom kort kommer vi att kunna presentera ytterligare samarbeten med ett par större aktörer. Därmed breddar vi vårt utbud, och är inte enbart en leverantör av tekniska analyser. Jag säger "bara" men vi är inte bara, utan vi är Sveriges ledande leverantör av teknisk och statistisk analys, men vi vet att våra kunder hela tiden vill ha mer och det arbetar vi på att kunna tillgodose.

Inom kort kommer vi med nya produkter och med nya samarbeten

//Erik ForsellMarknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax00
HangSeng00
OMX Stockholm 3000
S&P 50000
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!