Axier.se

För bättre aktieaffärer

Börs och Marknad

Sportsbetting-bolaget William Hill vill köpa Mr Green – värderas till 2,8 miljarder

Brittiska William Hill, ett av Storbritanniens och världens största spelbolag, har lagt ett bud att förvärva 48,5 % av det svenska spelbolaget MRG, som bland annat äger spelsajterna Mr Green och Redbet. Aktierna i bolaget har värderats till 69 kr per aktie, vilket gör att MRG värderas till 2,8 miljarder kronor. MRGs styrelse rekommenderar ägarna att acceptera budet, vilket aktieägare som representerar 40 procent av ägandet i bolaget redan har gjort.

I en kommentar till Dagens Industri uppger William Hills digitala chef Ulrik Bengtsson att MRG kommer avnoteras från Stockholmsbörsen i samband med affären. När detta sker är fortfarande oklart, men troligtvis någon gång under Q1 2019.

”Accelererar diversifieringen av William Hill”
William Hill har i dagsläget drygt 16 000 anställda och är noterat på London Stock Exchange. Förra året omsatte bolaget 1,7 miljarder brittiska pund, varav den största delen kom från den brittiska marknaden. Utöver spelverksamhet på nätet så driver William Hill även över 2 000 spelbutiker runt om i Storbritannien.

Det finns flera anledningar till att bolaget väljer att förvärva Mr Green. En av de främsta är, enligt William Hills vd Philip Bowcock, att man vill bli mer digitala och växa på nya marknader.

-    Det föreslagna förvärvet accelererar diversifieringen av William Hill. Det medför att vi direkt blir en mer digital och mer internationellt präglad verksamhet, säger Philip Bowcock i en kommentar.

En annan viktig anledning till köpet av MRG är de starka varumärkena som bolaget har. MRG är ägare till spelsajten MrGreen.com som erbjuder sports betting i Sverige och ett flertal andra europeiska länder. Dessutom äger man sedan drygt ett år tillbaka bettingsajten Redbet som, likt Mr Green, har ett starkt fäste på flera europeiska marknader.

Den stora potentialen för tillväxt anses vara ytterligare en anledning till förvärvet. MRG har haft en stark tillväxt under de senaste åren och hade en intäktsökning på 51 % under det tredje kvartalet 2018 jämfört med samma perioder året dessförinnan. I tillägg får företaget tillgång till MRGs stora kontaktnät på Malta där bolaget är baserat.

Om Mr Green

Spelbolaget Mr Green lanserades av de svenska entreprenörerna Henrik Bergquist, Mikael Pawlo och Fredrik Sidfalk år 2007. Företaget slog sig snabbt in på ett flertal marknader och växte i raketfart. Framförallt har bolaget haft ett stort fokus på ansvarsfullt spelande och byggandet av sitt varumärke. Bolaget har kontor på Malta och i Stockholm och har blivit licenserade i ett flertal europeiska länder, bland annat Danmark och Italien.

I februari 2017 gjorde Mr Green sitt första förvärv då man köpte upp den danska operatören Dansk Underholdning med sajterna BingoSlottet, Bingosjov och Balletbingo. Drygt ett år senare, i början av 2018, köpte bolaget upp Bonniers spelbolag Evoke Gaming med spelsajterna Redbet, Vinnarum, Mamma Mia Bingo och Bertil.

Mr Green har i dagsläget över 300 anställda och enligt uppgifter finns det inga planera från William Hill att göra några större förändringar i företagets organisation.

Därför kan Finanssektorn stå inför en uppgång

Sektorn för finansiella tjänster, den tredje största sektorvikten i S & P 500, har varit en källa till stor besvikelse för investerare i år. Financial Select Sector SPDR (NYSEArca: XLF), den största börshandlade fonden som är avsedd för sektorn, har tappat knappt 10 procent i år. Det är en nedgång som har realiserats mot bakgrund av tre räntehöjningar av Federal Reserve.

Några marknadsobservatörer varnade för att bankerna kanske kommer att minska på utlåningen. Detta eftersom banker blir mer oroade över den amerikanska ekonomin i USA. Indikatorer som kreditkortavgiften har ökat, även om räntan avvägdes under sommaren.

Sektorn är dock avsevärt översåld, vilket skulle kunna ge plats för ett kortfristigt rally. Förutom XLF är SPDR S & P Bank ETF (NYSEArca: KBE) en annan bank ETF som befinner i översålt territorium.

Jag har varit ganska negativ på sektorn hela det här året tills nu, säger Matt Maley, aktiestrategist på Miller Tabak, i en intervju med CNBC. "Du tittar på antingen KBE eller KRE, dess veckovisa RSI [relative strength index] -schema är mycket översålt. Faktum är att de sista tre gånger det blev så extremt, studsade gruppen väldigt skarpt. "

Andra överväganden

Vidare förväntas bankerna visa en avmattning i sina rådgivande företag, eftersom fusioner och förvärv minskat och obligations- och aktieremissionerna sjönk under tredje kvartalet jämfört med året innan.

Flera fondförvaltare hävdar emellertid att bankerna redan passerat toppen. De pekar på röda flaggor som avmattningen i US Treasurys avkastningskurvan. Detta eftersom de kortfristiga räntorna stiger till följd av amerikanska räntehöjningar från Federal Reserve och långsiktiga räntor dämpar tillväxt och handelshänsyn. Den smalare avkastningskurvan skulle vanligen minska bankvinsterna när de försöker att vinst på spreaden - kortfristiga räntor påverkar en banks upplåningskostnader och långfristiga räntesatser begränsar hur mycket de kan ta ut på lån.

"Varje enskilt år som sett ett midterm election som går tillbaka till 1950-talet har sett ett rally under de senaste två månaderna. Jag tror att de grupper som verkligen är slagna, som är uttunna, är de som ska presetera bäst, säger Maley i CNBC-intervjun. "Du vill inte köpa allt på en gång, men det kommer att bli en bra grupp, i december."  Den som inte vill köpa bankaktier kan se över sina lån på collectloan.se

 

Grunderna för att lyckas med aktier

Vi placerar pengar i olika sparformer och med olika syften. De allra vanligaste skälen handlar om att du vill säkra din pensionärstillvaro med en bra slant som gör att du kan leva gott såväl som att vara generös mot barn och barnbarn.

Ett annat vanligt skäl är att få lös pengar till en framtida investering, såsom aktiekapital till ett eget företag eller köp av bostad. Eller så vill du bara öka på ditt kapital i syfte att få pengarna att växa som i sig kan ge dig större frihet med vad du än har för planer i livet.

Bestäm varför du vill handla med aktier

Sparformerna bör också avspegla dina mål. Ska du exempelvis spara till pensionen rekommenderas en stabil bas i form av mer säkert sparande som till viss del kanske kan kryddas med egen spekulation med aktier. Detsamma kan nog gälla för framtida investeringar, medan det kanske är allra mest effektivt att agera själv ifall du har en pott med pengar som du vill ska växa och du är inte särskilt sugen på att betala de avgifter som de flesta banker och försäkringsbolag tar för sitt sparande. Dessutom vill du ha handlingsfrihet till att agera snabbt.

Framgångsrika branscher

Men framförallt bör du göra en analys vad som händer ifall du skulle förlora hela potten med pengar. Säkra gärna upp så du inte behöver gå från hus och hem. Egentligen samma råd som man ger till spelare som spelar på online casino eller sportbetting, men är väl fungerande för alla branscher. Fastighetsbranschen har ju alltid ansetts som ett säkert och framgångsrikt kort över en längre tid, medan andra branscher har dragit iväg som raketer, vilka sedan fått bränslestopp och fallit handlöst mot jorden för att ändå över tid stabiliseras. Där är IT-branschen ett bra exempel. Sedan har vi ju tillväxtbranscherna där spelindustrin är ett bra exempel på där det finns starka tillväxtföretag. Svenska spelutvecklare som NetEnt och Evoultion Gaming har haft stadig tillväxt under de senaste åren. Men det är inte enbart speltillverkarna som det har gått bra för utan även spelbolagen visar på framgångar på aktiemarknaden. MRG Group är ett svenskägt börsnoterat spelbolag som genom nyförvärv av varumärken som www.vinnarum.com tar alltfler marknadsandelar i en industri med stadig tillväxt. Dessutom kommer varumärkena att vara lagstadgade till 100 procent i Sverige efter den 1 januari vilket långsiktigt allt torde vara en positiv aspekt för aktiemarknaden.

Framtiden för de svenska börsnoterade spelbolagen ser ljus ut och det kan därmed vara värt att följa dem på aktiemarknaden såväl som deras förhållande till hur man spelar tryggt, vilket i sig också är en god förhållningsregel på aktiemarknaden och utöver detta - se alltid till att ha realistiska mål med ditt handlande. Målen i det korta perspektivet bör vara rimliga och nåbara. I det långa perspektivet kan du vara mer visionär.

Visst mått av strategier och allmänbildning

För dig som vill ge dig ut på börsen finns där några grundläggande råd – eller kanske utgångspunkter – som du bör ha koll på. Du har visserligen större möjlighet att finna egna strategier som ger framgång, men fortfarande handlar det ju om att du satsar på dessa strategier, utan att veta om det funkar.

Ett visst mått av allmänbildning hur samhället fungerar, ekonomin reagerar och hänger ihop samt förmågan att snabbt ta till sig information och veta var du kan finna den, är nog den grund du ska stå på innan du ger dig ut och börjar handla.

Lägg tid på research

Du behöver sedan lägga ned en hel del tid på research innan du köper aktier. Marknaden tar sina egna vägar, vilka du inte kan påverka, men du kan försöka finna mönster och strategier som ger dig verktygen för när du ska köpa och när du ska sälja för att få ut mest möjliga vinst. Saker som du endast kan lära dig genom research och en viss analytisk förmåga. För gärna en logg på dina aktiviteter på marknaden, vilken du sedan kan använda i din framtida research.

Bered dig på att ge och ta

Var alltid beredd på att du kommer förlora pengar av och till. Ingen är perfekt och en förlust kan också ge erfarenheter vilka är guld värda för nästa köp, om du ser till att inte fastna i besvikelsen och istället fokuserar på att utvärdera vad som hände. Det är lite som inom idrott, du kan inte ägna tid åt att gräma dig över en miss, utan måste lära dig av den för att sedan gå vidare. Tänk också på att marknaden påverkas minst lika mycket – om inte mer – av psykologiska aspekter, så gå inte ned dig för mycket i tekniska fakta.

Informationen du behöver för att dra dina slutsatser är inte svår att få tag på. Den finns snarare i överflöd, vilket innebär att det handlar mer om att finna informationskällor som du efter en tid eller på rekommendation vet är tillförlitliga. Försök att inledningsvis fokusera på etablerade media och kanske efterhand finna de mindre etablerade som du har förtroende för.

 

Blandade resultat för affiliates

Ingen har väl missat de senaste årens hype kring den omtalade spelbolagsbranschen. Spelbolagen har varit en av de största snackisarna på Stockholmsbörsen och har med sin starka tillväxt lockat mängder av privatinvesterare. Idag finns ett tjugotal bolag verksamma inom spel och betting listade på Stockholmsbörsen. Bolagen har med sina stora rörelsevinster haft råd att spendera flera miljarder per år på marknadsföring och därmed attraherat mängder av nya kunder. Ett flertal spelbolag finns på listan över de största annonsköparna 2017 enligt en sammanställning gjord av annons.se. Trots detta så kommer majoriteten av spelbolagens trafik och dess kunder från ett helt annat håll, nämligen affiliates.

En affiliate är ett företag vars affärsidé går ut på att genom egna sajter locka spelare till spelbolagen. Detta görs främst genom sökordsoptimering där målet är att hamna så högt som möjligt i sökresultatet hos sökmotorerna. När en spelare registrerar sig hos ett spelbolag får affiliateföretaget en fast ersättning samt ofta en viss procent av allt som spelaren omsätter. Catena Media är troligtvis det mest kända affiliateföretaget i Sverige och har utöver sport och casino, även öppnat flera sajter inom finansområdet. Under året har Catena fått sällskap av Raketech och Better Collective som båda gjort entré på Stockholmsbörsen. Trots höga marginaler har aktiemarknaden inte varit helt nöjda, ofta på grund av att den organiska tillväxten inte levt upp till marknadens höga förväntningar. Både Raketech och Better Collective handlas idag en bra bit under teckningskursen och jätten Catena Media har sedan årshögsta i maj backat nästan 40%.

Ett affiliateföretag som ännu inte tagit klivet till börsen är Leadstar Media som b.la driver hemsidan casinobonuser.nu. Det Stockholmsbaserade företaget har med sina 10 år i branschen hunnit byggt upp en gedigen företagsstruktur med stark tillväxt. Den ständigt växande produktportföljen hos Leadstar Media är diversifierad och fokus har varit på att växa organiskt. Företaget är idag marknadsledande inom sport på den skandinaviska marknaden men har även en stark närvaro inom online casino där de hjälper besökare att hitta bästa nätcasino. Huruvida företaget någonsin tar det stora steget till börsen återstår att se, men ett välskött företag som detta hade troligtvis lockat många privatinvesterare.

 

 

Så utvecklas gamblingbranschen på börsen

Spelbranschen har länge varit otroligt lukrativ och den har inte visat några tecken på att saktas ned. Tvärtom, pekar allting på att den kommer att fortsätta att växa och bli värd ännu mer i en nära framtid. Men hur ser det egentligen ut i Sverige och kommer det att synas även här?

Gamblingindustrin i stort

Att gambling och online casinos har blivit allt mer populära är nog ingen nyhet för någon. Det har dykt upp allt fler nya casinosajter på senaste tiden och marknaden visar inga tecken på att den kommer att sakta ned, det ser du framförallt när du kikar på allt nytt som kommer.

Det finns bland annat ett stort fokus på innovation inom gambling. Det ser man bland annat med nya utvecklingar inom VR-teknologi för att ge en ännu mer autentisk känsla till spelarna. Till att börja med ska tekniken användas för olika casinospel, men det finns till och med diskussioner om att man ska använda det här inom odds.

Med allt fler spelutvecklare i branschen så blir det också allt mer konkurrens. Det sätter en press på de största utvecklarna att utveckla ännu bättre spel. Det märker man inte minst på kvalitén på deras senaste titlar där nya bonusspel, bättre grafik och enklare gränssnitt blir allt vanligare.

Sverige och gambling

Om du är minsta intresserad av spel och gambling, eller om du läser tidningen, har det knappast undgått dig att en ny spellag håller på att komma till vårt land. Från och med den 1:a januari 2019 är det nu ett måste för alla online casinos som vill erbjuda spel i Sverige att skaffa en svensk spellicens. Det är egentligen ingenting kontroversiellt och det ser ut att finnas en hel del fördelar för de svenska spelarna.

Men för bolagen blir det eventuellt en del bekymmer. Bland annat får casinos nu endast erbjuda en välkomstbonus per spelare, vilket kan begränsa möjligheterna inom marknadsföringen. Det bör dock inte påverka nämnvärt om de erbjuder en större bonus istället för flera små, som var standarden fram tills nu.

Andra eventuella bekymmer är skatter och att spelbolagen måste inneha en svensk spellicens för att marknadsföra sig i svensk TV och radio. Nya casinon i Sverige har en del att tänka på med andra ord. Det här har dock även fördelar för dessa bolag.

Potentiella fördelar med spellagen

Med den nya strikta spellagen så kommer det bli svårare för mindre casinon i utlandet att etablera sig på den svenska marknaden. Det innebär att svenska casinos kommer ha en fördel och kommer lättare att etablera sig på marknaden. Färre konkurrenter innebär mer affärer för spelföretagen.

Det märker man också när till och med ATG nu valt att etablera sig med både odds och casinospel, som lanseras i början av 2019. Även de ser en ny marknad där de kan ge sig in i.

Så det är troligt att de redan etablerade svenska sajterna kommer ha en fördel över de mindre utländska aktörerna. Du bör med andra ord ha dessa i åtanke om du tänkt investera något i den svenska spelbranschen. Det finns helt klart en stor potential på marknaden med den nya spellagen och det är ingenting man bör ta lätt på. Det är dock viktigt att man fortsätter att använda ordentliga analyser och inte tar impulsbeslut.

 Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax00
HangSeng00
OMX Stockholm 3000
S&P 50000
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!