Axier.se

För bättre aktieaffärer

Axplocket, Gratis Nyhetsbrev om Teknisk Analys

På den här sidan kan du läsa våra gamla veckobrev som vi skickar utan kostnad.
Texten nedan följer inte layouten i det mailbaserade utskicket.
Vill du prenumerera på eller avanmäla dig från listan så gör du det på sidan för våra utskick.

I varje nummer av Axplocket tar vi upp veckan som gått och gör en inblick i framtiden.

Vill du läsa alla eller bara en del av våra analyser när det passar dig och en kostnad som är avpassad för din plånbok så kan du anmäla dig till ett abonnemang eller ett pay-per-view konto.

Pay-per-view kostar inget om du bara läser analyser som är prissatta till 0 kr.

Välj något av våra tio senaste veckoutskick:

75 procent av bolagen rapporterar bättre än väntat

75 procent av bolagen rapporterar bättre än väntat ETF SPYSom vanligt hittar Du en dagsfärsk analys på OMX-indexet längre ned i detta nyhetsbrev

75 procent av bolagen rapporterar bättre än väntat

Under torsdagen såg vi ett stort antal rapporter från de så kallade S&P 500 bolagen komma in långt över sina förväntningar. Starka Q1 rapporter drar den amerikanska börsen, och skickar upp kurserna både på enskilda aktier och de börshandlade fonder som investerar i dessa aktier. 75 procent av bolagen rapporterar bättre än väntat.

S & P 500 Index, tillsammans med börshandlade fonder som till exempel SPDR S & P 500 ETF (NYSEArca: SPY), iShares Core S & P 500 ETF (NYSEArca: IVV) och Vanguard 500 Index (NYSEArca: VOO), steg under torsdagen. Detta efter att till exempel American Express (NYSE: AXP) rapporterat en mindre minskning av vinsten än väntat, vilket indikerar att kreditkortsföretaget återhämtade sig från förlusten av viktiga partnerskap förra året.

Citizens Financial Group (NYSE: CFG) redovisade innan den amerikanska börsen öppnade ett rekordresultat för det första kvartalet 2017. Industrisektorn steg efter det att CSX Corp (NYSE: CSX) överträffade analytikernas prognoser. Vi ser en stabil intäktsökning viket bidrar till att aktiekurserna stigit.

De amerikanska börserna handlas för närvarande strax under sina all-time-high nivåer, något som har lett till att marknadsbedömarnas oro för att Trumps förmåga att uppfylla sina löften om en pro-tillväxtpolitik. De flesta investerare verkar emellertid anse att rapporterna för det första kvartalet är så pass starka att de motiverar dagens höga värderingar.

75 procent av bolagen rapporterar bättre än väntat

Av de 57 S&P 500 företag som har rapporterat har 75 procent överträffat förväntningarna. I genomsnitt förväntas bolagen på S&P 500 se sina vinster stiga med 10,8 procent under det första kvartalet, den starkaste resultatökningen sedan 2011.

Det finns emellertid ett antal globala risker som kan komma att skaka aktiemarknadens momentum. Till exempel sätter den ökade spänningen mellan Nordkorea och USA och det kommande franska presidentvalet ett potentiellt tryck nedåt på aktiemarknadens kortsiktiga utsikter. I allmänhet förefaller det som om investerarna räknar med att den oberoende centristen Emmanuel Macron kommer att vinna i det kommande franska presidentvalet. Om det istället blir en euroskeptisk kandidat som avgår med segern kan det leda till en chock för Frankrike och hela Euroområdet.

Här hittar du Axiers app för iphone/iPad

Här finns Axiers app för Android.


Från 600 kronor till 140 miljoner kronor

 

köp

Aktiestinsen har lämnat oss. Förebilden som sa 'Börsen rasar ibland så att Stockholmarna säljer och alla smålänningar kan köpa billigt'

Aktiestinsen - legendarisk aktiesparare. Från 600 kronor till 140 miljoner kronor. Hur då? Läs Miljoner på spåret!
 
Det började med några aktier värda 600 kronor strax efter andra världskriget. Ett halvsekel senare var de 140 miljoner kronor i aktier. Lennart 'Aktiestinsen' Israelssons väg till aktiemiljonerna är fascinerande.

Det är så himla lätt att bli miljonär, brukade han säga, men det är nog inte riktigt lika enkelt som Lennart påstod.

Aktier har vi visserligen alla nu för tiden, även om de oftare finns i pensionssystemets fonder än i en aktieportfölj. Men vi är inte alla miljonärer.

Lennart Israelsson har nyligen gått bort. Hans intresse för aktier tog honom från det lilla småbrukarhemmet i Småland till Nobelfesten. Hur gick det till? Det är en resa genom tiden och ett förändrat Sverige, från 1916 till idag. Läs mer om hans liv och få några goda råd om hans aktiefilosofi på köpet!

Frilansjournalist Ulla Sundin Beck har skrivit en rak berättelse om Israelssons aktieliv. Har Lennart verkligen varit stins? Du får svaret i boken.

Följ världens börser på Axiers hemsida

Nu har vi adderat ännu flera funktioner och grafer, allt från Australien, Österrike och Hong Kong som nu finns att följa på Axiers hemsida. Självklart finns index som de amerikanska referensindexen

Dow Jones

S&P 500

Nasdaq-100

OMXS30

med bland alla de index Du kan följa på Axier.se. Sedan tidigare har vi lagt upp grafer för råvaror, valutor och börshandlade fonder. Genom att vi lagt upp index också kan vi nu erbjuda betydligt mer för Dig som besökare. Det är bara att klicka på det index, den råvara eller det valutapar Du är intresserad av för ytterligare information.


S&P 500 i ny trend

Denna analys kommer från Axiers analysarkiv och skrevs den 21/4-2017. Analyserna i arkivet är tillgängliga för Axiers betalande prenumeranter.

S&P 500 index

(C 2 338,17 H 2 352,63 L 2 335,05) - 0,17 % 

S&P 500 är i en fallande trend efter att index noterat det senaste rekordet 2 401, den 1 mars. Sedan hände det som inte fick hända om vi skulle få en fortsatt uppgång. En lägre topp infann sig den 5 april vid 2 378 och visade att det hela var klart för en reaktion nedåt. 

Index är nu på väg att testa stödet vid 2 320 framöver för att sedan bryta denna nivå och fortsätta nedåt ytterligare. Stödet vid 2 220 blir sedan mycket viktigt, då det är där vi har MA 200-kurvan. 

Med en fallande trend och ett rekord endast 7 veckor bakåt i tiden får vi inrikta oss på att det handlar om en stor toppformation som ska bildas under en längre tid innan en mer dramatisk nedgång är aktuell längre fram i tid. Det gör att vi får vara beredda på en dragning nedåt en tid men med tillfälliga motreaktioner uppåt som kan bli intensiva under några få dagar medan marknaden ger en bild av att det inte är allvarliga signaler som skapats.   

Beräknade reaktionsdagar för S&P 500:  23 april                 

Rekordnotering: 2 401 från den 1 mars 2017

Bottennotering de senaste 15 åren: 666 noterades den 6 mars 2009.

666 x 2,0 =1 332 och 2,5 x 666=1 665 och 666 x 3,0 =1 998 och 666 x 3,5 =2 331

och 666 x 4,0 =2 664

2017 högsta notering 2 401 från den 1 mars

2016 högsta notering 2 205 från den 23 november   

2016 lägsta notering 1 810 från den 11 februari

 

Ta del av värdeutvecklingen i en av världens snabbast växande ekonomier

Tectona

Ta del av värdeutvecklingen i en av världens snabbast växande ekonomier

Som aktieägare i Tectona får du del av värdeutvecklingen för fastigheter i en av världens snabbast växande ekonomier.

  • Tectona-koncernen redovisar en vinst om 2,5 mkr för 2016
  • Förbereder listning på NGM Nordic MTF
  • Stabila och höga hyresintäkter
  • Låg belåning ger möjlighet att öka hävstången

Notering på NGM Nordic MTF

Under 2017 kommer Tectona att notera Bolagets aktier hos NGM Nordic MTF. Ansökan om notering har lämnats in till NGM och målsättningen är att notering ska ske innan årsskiftet 2017/18. Inför detta steg genomför Bolaget en emission i syfte att sprida ägandet och tillföra Bolaget kapital för ytterligare tillväxt och ökad lönsamhet.

Syfte och bakgrund till emissionen

I syfte att öka lönsamheten och effektiviteten behöver Bolaget kapital för att växa. I anledning därav genomför Tectona denna emission. Bolaget är idag vinstdrivande (2,5 MKR år 2016) och har hög soliditet (78 %) men styrelsen bedömer att lönsamheten kan förbättras ytterligare då Bolaget uppnår en högre balansomslutning.

Bolaget har uppvisat en framgångsrik affärsmodell med högt driftnetto på en intressant marknad. Tectona har därmed lagt en stabil grund till ett fortsatt framgångsrikt fastighetsbolag. Bolaget har idag ca 140 aktieägare och behöver öka detta antal för att uppfylla kraven för en notering på NGM Nordic MTF. Tectonas målsättning är att notera aktierna på NGM Nordic MTF innan årsskiftet 2017/18.

Stad

Affärsidé

Tectona ska genom dotterbolag investera och förädla fastighetsobjekt i Panama. Bolaget utför även fastighetstjänster på de egna fastigheterna.

Affärsmodell - Inledning

Bolagets affärsidé är att investera i och ta del av den snabbväxande ekonomin i Panama. I Panama finns ett mycket stort behov av mindre lägenheter i Centrum. För att maximera lönsamheten har Tectona valt att fokusera på att bygga om lägenheter och fastigheter i Panama City till mindre enheter i syfte att öka hyresnettot.

Lägenheter

Affärsmodell - Bakgrund

Panama har under det senaste decenniet haft en mycket hög ekonomisk tillväxt på ca 8 % per år. Samtidigt har urbaniseringen varit kraftig. Panama City har växt och hyser idag ca 35 % av Panamas totala befolkning. IMF bedömer att den ekonomiska tillväxten under de närmaste åren kommer att vara ca 6 % per år. Styrelsen gör bedömningen att urbaniseringen kommer fortsätta.

Sedan mitten av -70 talet fram till idag har antalet födslar per kvinna minskat från ca 5,5 till 2,47. Av tradition har vuxna barn bott ihop med mor och farföräldrar. Traditionellt har familjerna varit stora och därmed behovet stort av stora lägenheter. Byggbolagen har framförallt byggt stora lägenheter och i Panama City finns nästan inga mindre lägenheter att köpa. Idag är efterfrågan annorlunda. Familjerna är väsentligt mindre och efterfrågan på små lägenheter är stort.

De objekt som Bolaget har byggt om till mindre lägenheter ger hyresintäkter på över 15 % på investerat kapital. Vår affärsmodell bygger därför på att förvärva större lägenheter/ fastigheter i city och bygga om dessa till mindre uthyrningsobjekt.

Emission

Prisnivå

Enligt Encuentra 24 (liknande hemnet.se) är den generella prisnivån i Panama City ca 2235 USD per kvadratmeter. Tectona har i snitt betalat ca 1390 USD per kvadratmeter inklusive ombyggnationer. Tectona har inte skrivit upp värdet av dessa objekt i bokföringen.

Graph prisutveckling i obarrio panama city

Hyresintäkter

Med nuvarande hyresavtal erhåller fastighetsbolaget i Panama, hela 1420 kronor per m2 och år (La Boca borträknat eftersom ombyggnation fortfarande pågår). Enligt en rapport från Hyresgästföreningen 'vad är rätt hyra i Stockholm' från år 2015 är normhyran på förstahandskontrakt i Stockholm 1351 kronor per kvadratmeter och år. Vi lyckas därmed erhålla högre intäkter i Panama jämfört med Stockholm trots att investeringskostnaden per kvadratmeter är väsentligen lägre.

Värdering av Bolaget vid emissionen

Tectonas värde vid tiden för denna emission uppgår till 33,1 MKR 'Pre money' motsvarande 3,1 krona per aktie.

Vid denna värdering är Bolagets P/E tal 13,2. OMX30 har ett genomsnittligt P/E tal på drygt 16,5 rullande 12 månader (170220).

Vid den senaste emissionen i oktober 2015, värderades Bolaget till 3 kronor per aktie. Sedan dess har Bolagets utvecklats väl med en vinst på 2,5 MKR för 2016.

Enligt Encuentra24.com (liknande Hemnet.se) är en generell prisnivå på lägenheter i Panama City 2235 USD per kvadratmeter. Vid en substansvärdering om 2235 USD per kvadratmeter skulle Tectona koncernen värderas till över 35 MKR. I bokföringen har de underliggande tillgångarna (fastigheterna) inte skrivits upp i värde.

pil Ladda ned memorandumet
pil Teckna dig för aktier
pil Läs teasern
pil Läs vad Exportkreditnämnden skriver om Panama
pil Läs mer på Tectonas hemsida

Erbjudandet i sammandrag

Emissionsbelopp: 7,75 Mkr
Antal aktier i emissionen: 2 500 000 aktier
Pre-money värdering: 33,1 Mkr
Pris per aktie: 3,10 kronor
Teckningstid: 20 mars - 24 april 2017
Likviddag: Enligt avräkningsnota
Handel i aktien: Tectona har ansökt om att Bolagets aktie skall upptas till handel på NGM Nordic MTF
Tilldelning: Vid överteckning beslutar styrelsen om tilldelning.

Resultat koncernen

Panama

Landet har mycket nära relationer med USA. Bland annat så används uteslutande US dollar som valuta. Landet har ingen egen riksbank. USA byggde och färdigställde Panamakanalen år 1914 vilket bedöms vara värdens viktigaste handelsled. Hela 6 % av jordens gods fraktas genom Panamakanalen. Kanalen ägdes fram till 1999 av USA då Panama tog över driften. Sedan dess har Panama upplevt ett enormt ekonomiskt uppsving. Ekonomin har sedan 1999 varit bland de snabbast växande i världen.

Tack vare kanalen och landets nära relation med USA så är Panama ett internationellt land som lever på internationell handel. äganderätten är stark.

BNP

Stad

Framtidsutsikter

Det är nu 10 år sedan som jag var med och grundade Tectona. Inte kunde jag då ana vilken fantastisk framgång som väntade Panama där Bolaget har investerat i skog och fastigheter. Tillväxten har varit bland den högsta i världen med ca 8 % i snitt per år enligt EKN (Exportkreditnämnden).

Det har varit roligt, inspirerande och spännande att verka på en sådan marknad. Fastighetspriser har stigit i takt med tillväxten och välståndet i området har ökat rejält. I en ranking utförd av Gallup år 2015 hade Panama världens lyckligaste befolkning, och det märks.

Tectona har ända sedan starten år 2006 arbetat för att investera långsiktigt med låg risk i syfte att skapa en hållbar avkastning över tid. Enligt EKN:s landriskanalys, se länk, har Panama hög politisk stabilitet och lägst risk i hela Latinamerika. Bolaget har sedan 2014 fokuserat på att investera i fastigheter för uthyrning i Panama City vilket gett mycket goda resultat. Vi erhåller hyresintäkter på ca 12 % av investerat kapital och fastighetspriserna fortsätter uppåt. Bolaget har vuxit med 1000 % (balansomslutning) sedan början av 2013. Trots en kraftig tillväxtfas lyckats Bolaget redovisa vinst.

Framtidsutsikterna för Panama är mycket goda. Enligt IMF (Internationella Valutafonden) förväntas tillväxten i Panama under de närmaste åren vara ca 6 % per år. Panama City, där vi har vårt fastighetsbestånd, kommer fortsätta att växa i storlek. En investering i Tectona är en unik möjlighet att ta del av denna blomstrande marknad.

Stad

Min personliga bedömning är att risken för prisstagnation eller till och med prisfall på fastigheter i Sverige är hög. Min bedömning är vidare att det även är hög risk för viss turbulens på fastighetsmarknaden i övriga Europa de närmaste åren. Enligt min uppfattning finns det således all anledning att se över sin investeringsportfölj och sprida riskerna utanför Sverige och Europa. Jag är övertygad om att fastigheterna i vårt bestånd befinner sig på en marknad med lägre risk och högre potential än den Europeiska. Flertalet indikatorer tyder på det. Demografin är mer fördelaktig, ekonomin växer snabbare, prisnivån är lägre, belåningsgraden är lägre osv.

Förutom att vi verkar på en geografiskt intressant marknad så har Tectona koncernen uppnått en stabil bas för fortsatta investeringar. Vi har stabila hyresintäkter och samtidigt mycket hög soliditet och därmed låg risk. Koncernen har visat sig ha en framgångsrik och vinstgivande affärsmodell på en tillväxtmarknad där IMF och Världsbanken spår en fortsatt ljus framtid med stark tillväxt. Genom åren har vi erhållit nyttiga erfarenheter och lärt av våra misstag.

Sammantaget har Tectona ett bra slagläge inför framtiden.

Det enskilt viktigaste steget för att öka vinstmarginalen är genom att öka storleken på Bolaget. Vid fulltecknad emission räknar vi med att öka lönsamheten med upp till 30 %.

Därför är fortsatt tillväxt och kapitalanskaffning viktig och anledningen till att vi genomför denna emission.

Välkommen som aktieägare till vårt spännande projekt.

Johan Skålén

Johan Skålén
VD, Tectona Capital ABDisclaimer
Utskicket görs i samarbete med Tectona Capital AB (publ). Notera att den service Axier.se tillhandahåller för emissioner enbart är av administrativ karaktär. Axier.se kan därför varken garantera riktigheten i den information som finns i prospekt eller i andra beskrivningar om och kring emitterande bolag och program eller hållas som ansvarig för desamma. Det är därför viktigt att du själv läser igenom prospektet och andra eventuella beskrivningar för att skapa dig en egen uppfattning av om du ska investera i bolaget eller inte.

LUPE följer oljan

Denna analys kommer från Axiers analysarkiv och skrevs den 21/4-2017. Analyserna i arkivet är tillgängliga för Axiers betalande prenumeranter.

LUPE tappar rejält de senaste dagarna efter att oljepriset toppat den 12 april. Toppen kom tidsmässigt in den 3 januari i år med kurstoppen landade på rekordet 205,70 kronor den 13 februari.

Genombrottet av 190-nivån i slutet av februari var en viktig säljsignal som sedan följdes av den lägre toppen vid 190,50 kronor den 11 april. Efter den lägre toppen har det gått fort utför, när många gav upp sina positiva förväntningar när oljepriset vände nedåt. Lägsta noteringen i nedgången fick vi in på 166,50 kronor under torsdagen. Det hela är inte klart på nedsidan ännu på ett tag även om vi naturligtvis får en och annan motreaktion uppåt i nedgången.

Stödet vid 161 kronor är nu närmast den nivå vi inriktar oss på. Denna kan också brytas framöver, då det nu handlar om att förbruka tid fram till den dag oljepriset bottnar ur, troligen i anslutning till kommande halvårsskifte.

 

Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax-28.812444
HangSeng119.624698
OMX Stockholm 30-3.31617
S&P 5001.62389
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!