Axier.se

För bättre aktieaffärer

Beslut taget om nytt licenssystem – så påverkas spelbolagen

För drygt en vecka sedan beslutade Sveriges regering om en omreglering av den svenska spelmarknaden. Samtliga partier utom Vänsterpartiet röstade ja till propositionen och det nya licenssystemet planeras införas i januari 2019. Förändringen innebär att privata spelbolag tillåts ansöka om svensk spellicens.

-    Äntligen! Vi har kämpat för detta ända sedan vår branschförenings tillkomst 2012, och faktiskt långt dessförinnan också. Det här beslutet är en milstolpe och Sverige kan nu sälla sig till välreglerade marknader som Storbritannien och Danmark. Det är också vår förhoppning att Sverige ska kunna tjäna som inspirationskälla för Norge, Finland och Island. Alla de nordiska ländernas medborgare förtjänar icke-diskriminerande licenssystem och den ordning och reda på spelmarknaden som därmed brukar följa, säger Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare i Branschföreningen för Onlinespel (BOS) i ett pressmeddelande.

Positiva reaktioner trots högre kostnader

Från och med den 1 augusti ska spelbolagen kunna börja skicka in sina ansökningar för bedömning hos Lotteriinspektionen. Varje ansökan kommer att bedömas utifrån de stadgar som det nya regelverket innehåller.

-    Viktiga krav är att spelverksamheten ska bedrivas på ett sunt sätt, att konsumentskyddet ska vara högt och säkerheten god. Den nya omsorgplikten är också en central del i reformen, skriver Lotteriinspektionen på sin hemsida.

En lista med bolag som förväntas att söka svensk spellicens finns att hitta hos CasinoWings. På listan ingår ett flertal stora svenska spelbolag såsom LeoVegas, Unibet och Casumo. Andra svenska spelbolag som förväntas söka licens är bland annat Mr Green, Betsson och Cherry.

Det nya licenssystemet innebär att svenska spelbolag blir tvungna att betala 18 % på nettovinst från den svenska marknaden – betydligt högre än de 5 % som de flesta bolag betalar på Malta i dagsläget. Det blir även hårdare regleringar vad gäller ansvarsfullt spelande och marknadsföring, och alla spelbolag måste ge sina kunder möjlighet till självavstängning.

Men samtidigt som omkostnaderna ökar och kraven blir hårdare ges de privata spelbolagen för första gången någonsin möjlighet att på laglig väg konkurrera med statligt ägda Svenska Spel. Och Gustaf Hagman, VD och koncernchef på LeoVegas Mobile Gaming Group, tror att den nya regleringen kommer bidra till en positiv förändring för den svenska spelmarknaden:
-    
-    Det är ett efterlängtat beslut som kommer skapa en mer hållbar och långsiktig spelmarknad i Sverige. Jag tycker framförallt att det centrala registret är viktigt då det kommer ha en positiv effekt inom ansvarsfullt spelande, som är ett område vi fortsätter att investera i. Vår bedömning är att skatten och licenskraven ökar inträdesbarriärerna för nya aktörer, vilket gynnar oss med en kundupplevelse i världsklass, effektiv organisation och starka varumärken, säger Hagman i ett pressmeddelande.

Analytiker tror på fortsatt konsolidering

Under de senaste åren har mängder med uppköp gjorts inom den svenska spelbranschen. I början av året rapporterade Axier.se om att Mr Green förvärvar Bonniers spelbolag Evoke Gaming. Bara ett par veckor senare offentliggjordes LeoVegas upphandling av det brittiska bolaget Intellectual Property & Software Limited, med spelsajter som Blotboss, Bet UK och 21.co.uk. Även inom affiliate-branschen har det gjorts förvärv, där både Catena Media och Game Lounge Limited har gjort ett flertal uppköp.

Och enligt experterna kan vi förvänta oss ytterligare konsolidering i spelbranschen även under de kommande åren.
-    
-    De mindre bolagen kommer att bli uppköpta av de större. Är man ett större bolag får man snabbt tillgång till fler aktiva spelare, vilket är vad det handlar om, säger Sharish Aziz, analytiker på Danske Bank, i en intervju med Di Weekend.

Kommentarer
Namn:
E-post:
Kommentar:
 
Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax00
HangSeng00
OMX Stockholm 3000
S&P 50000
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!