Axier.se

För bättre aktieaffärer

Börja spara i aktier - hur gör man?

Att placera sina pengar i aktier är ett populärt sätt att spara pengar på - men som nybörjare finns det en hel del att ha i åtanke.

För många kan aktiemarknaden kännas komplicerad och det kan vara svårt att veta hur man ska börja. Ett första tips är att börja i en mindre skala - välj en summa pengar som känns okej att ta lite risker med och se hur det går. I takt med att du blir tryggare på aktiemarknaden kan du sedan gradvis också öka dina investeringar. Glöm dock inte att räkna med courtaget, som är köp- och säljavgiften du betalar när du handlar med aktier. Alltför små investeringar kan vara mindre lönsamma om de innebär att courtaget blir en stor andel av köpet.

Det finns olika typer av konton som du kan använda till ditt aktiesparande. För en nybörjare kan ett investeringssparkonto (ISK) vara en god idé eftersom du genom att använda denna typ av konto slipper deklarera dina aktieaffärer. Du har inte heller några extra utgifter vid uttag av pengar utan betalar istället en schablonskatt på det sammanlagda beloppet på ditt konto varje år.  För att få ytterligare tips och råd kring ISK, aktier och annat sparande kan du läsa mer på pengar.se.

När du har skaffat ditt ISK är det sedan dags att välja aktier. Ett tips kan vara att placera dina pengar i väletablerade och stabila företag som du känner dig trygg med. På så sätt har du redan från start en känsla för vilken typ av företag det handlar om - och har förhoppningsvis också en aning om huruvida det kommer att gå bra eller dåligt för företaget i framtiden. Du kan också läsa aktieanalyser om de olika bolagen för att få en idé om hur det går för deras verksamhet.

Vid aktieplaceringar är det också bra att sprida sina risker, alltså att se till att man har en variation i sitt sparande. Bland annat rekommenderas att man väljer att köpa aktier i olika branscher och i företag av varierande storlek. Även antalet aktier i vardera bolag och den geografiska spridningen är aspekter som kan vara värda att tänka på. Investera inte bara i ett bolag utan välj några stycken - mellan fem och tio kan vara lagom till att börja med. Om du känner att det är svårt att välja aktier själv finns alternativet att investera i ett så kallat investmentbolag som i sin tur äger aktier i ett flertal olika företag. Investmentbolagen har ofta ett brett och stort innehav vilket skapar goda förutsättningar för ditt aktiesparade, och genom att använda ett investmentbolag får du därmed hjälp med riskspridningen från experter på marknaden.

Aktieplacering kräver ofta att man tänker långsiktigt för att det ska vara riktigt lönsamt, och det gäller att våga ha lite is i magen när kurserna ibland svänger kraftigt från dag till dag. När du handlar med aktier är det därför en bra idé att använda pengar som du inte kommer att ha behov av under den närmsta tiden. Är du istället intresserad av sparande på kort sikt finns det andra sparformer som passar bättre.

Kommentarer
Namn:
E-post:
Kommentar:
 
Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax23.815443
HangSeng220.629219
OMX Stockholm 30-13.42242
S&P 5003.72579
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!