Axier.se

För bättre aktieaffärer

Hur fungerar snabblån och vilka risker finns det?

Om du någonsin har varit i akut behov av pengar långt ifrån din nästa lön kanske du har övervägt ett snabblån. Dessa kortfristiga lån, som oftast består av mindre belopp, kan ses som en omedelbar finansieringskälla när det krisar. Men att låna pengar har ju också sina nackdelar.

Snabblån klassas som rätt riskabla alternativ för låntagare. Räntorna är oftast otroligt höga och därmed kan det bli svårt för den personen som lever från lön till lön att återbetala pengarna i tid. Men är du en av de många svenskar som inte har råd med en plötslig nödutgift kan ett snabblån kännas som ett bra alternativ.

Snabb utbetalning, kort löptid

Som namnet antyder kännetecknas snabblån av den snabba utbetalningen. Från det att du ansöker om lånet hos en långivare och får det beviljat behöver du generellt sätt inte vänta mer än någon timme på att lånet utbetalas. Just därför är det ett alternativ för dig som plötsligt står där och inte kan betala en större utgift. Men snabblån ska också återbetalas inom en väldigt kort tidsram. Konventionella banklån brukar ha en löptid på månader och år, medan snabblån normalt ska återbetalas inom en månad. Detta kan göra dem riskabla för personen som lever från lön till lön.

Låga belopp, höga räntor

Ett annat element som kännetecknar snabblånen är de små beloppen. När man ansöker om ett snabblån gör man oftast detta för att finansiera en mindre utgift, som en räkning man inte kan betala eller en väska man drömmer om. Inte för att finansiera ett hus eller en bil. Billig snabblån kan därför vara smart för den som endast behöver ett litet tillskott i sin personliga ekonomi. Men, bakom de låga beloppen gömmer sig tyvärr väldigt höga räntor. Många gånger kan avgifterna kring snabblånen motsvara en effektiv årsränta på 700–800%! Detta är betydligt större än räntan på exempelvis hus- och billån.

Enkelt att få beviljat, lätt att bli skuldsatt

En annan fördel med snabblån är att de är relativt enkla att få beviljade. På större, traditionella lån som hus- och billån måste man vanligtvis ge något materiellt till banken som säkerhet. När man ansöker om ett snabblån innebär det att man lånar utan säkerhet. Därav den höga räntan. 

Men bara för att man lånar pengar utan säkerhet betyder det inte att långivaren inte ställer krav på låntagaren. Det görs fortfarande en kreditupplysning där de kikar på din kreditvärdighet, och här har de ting som betalningsanmärkningar och månatlig inkomst i åtanke. Ens kreditvärdighet behöver dock inte vara ultimat för att få ett snabblån beviljat.

Snabblån är således enkla att få beviljade, vilket som också betyder att det är lätt att bli skuldsatt. Just därför är det så viktigt att du noggrant väger för- respektive nackdelarna med snabblån mot varandra innan du ansöker om ett. Har du verkligen förutsättningarna som krävs för att återbetala lånet i tid, eller finns det en risk för att du blir satt i en djup skuldfälla som är svår att ta sig ur?
 

Kommentarer
Namn:
E-post:
Kommentar:
 
Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax00
HangSeng00
OMX Stockholm 3000
S&P 50000
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!