Axier.se

För bättre aktieaffärer

I dessa fonder skulle du ha investerat 2020

Det finns idag över 3 000 olika valbara och börshandlade fonder (ETF) på Avanza och Nordnet. Det är omöjligt att hålla koll på alla olika fonder själv. Avanaza har nu sammanställt en lista över de bästa fonderna du skulle ha investerat i under förra året. I den här artikeln tar vi också upp tips om de bästa fonderna inför 2021.

De fem bästa fonderna från 2020 enligt Avanza är följande:

  • BNP Paribas Energy Transition C C
  • Thematica - Future Mobility Retl SEK Acc
  • Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
  • BGF Next Generation Technology A2
  • Consensus Småbolag A

Faktaomfonders lista över de bästa fonderna för 2021

Det finns många olika typer av fonder och de alla varierar både i risk samt gällande vilken avkastning de generat historiskt sätt. Tyvärr finns det inga garantier för att en specifik fond kommer fortsätta leverera en god avkastning. Sajten Faktaomfonder tipsar om att man genom att hålla ett öga på historiken för ett par olika fonder kan hitta några av de bästa fonderna på marknaden just nu.

Vilka fonder som är allra bäst att välja under 2021 är inte enkelt att svara på. I slutändan så är det utvecklingen på de globala marknaderna som avgör detta. Men ett utmärkt sätt att sprida riskerna är att välja ut flera olika fonder när man placerar sina pengar. Faktaomfonder har nyligen publicerat deras lista över de bästa fonderna för 2021. Du finner listan här: Faktaomfonders lista över bäst fonder för 2021.

Tänk på detta när du sparar i fonder

Är du nybörjare och vill komma igång med fondsparandet? Det finns då ett par viktiga saker som är bra att hålla lite extra koll på innan du sätter igång med att investera i fonder:

Förvaltningsavgiften

Förvaltningensavigiften är den avgift som avser det totala investerade beloppet. Ofta är det så att en högre avgift kan betyda mycket pengar över tid. Det som avgör fondens avgift beror ofta på hur lätt- eller svåråtkomlig en specifik marknad är för investerare. Avgiften avgörs även av huruvida fonden är aktivt eller passivt förvaltad.

Passiv eller aktiv förvaltning

När det kommer till förvaltningen så kan fonder ha olika nivåer av aktivitet. Indexfonder är som regel ofta passivt förvaltade då de är tänkta att följa ett visst index. När det kommer till hedgefonder eller aktiefondförvaltare så har dessa en högre grad av aktivitet. Aktiva förvaltningar har som en grundregel ofta högre fondavgifter, medan de passiva innehaven har lägre avgifter.

Tidshorisont och risk

En annan viktig sak att tänka på innan du börjar spara i fonder är att ha koll på vilken tidshorisont du har för sparandet. Tänker du använda kapitalet inom de närmsta fem åren så är det exempelvis en dålig idé att placera kapitalet i aktiefonder. Då bör du istället välja en räntefond eller till och med ett bankkonto, för att minska risken att du förlorar kapital du har behov av att använda den närmsta tiden. Det är rekommenderat att ha en högre risk om du har en längre tidshorisont. Sparar du till pensionen och du har minst 20 år dit så har du en god möjlighet att spara aggressivt med en hög risk. På så sätt maximerar du den potentiella avkastningen.

Kommentarer
önskar lista på fonder att investera i.
gäller kommande förändrade!
Skrivet av: lille leonard | 2021-04-02 22:27:32 | 
Namn:
E-post:
Kommentar:
 
Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax23.815443
HangSeng220.629219
OMX Stockholm 30-13.42242
S&P 5003.72579
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!