Axier.se

För bättre aktieaffärer

Streaming tar över världen

De stora streamingtjänsterna för underhållning växer fortsatt världen över. Vi har under de senaste åren kunnat se hur bolag som Netflix och Spotify växt något kolossalt. Fler ansluter till tjänsterna för enkelheten och valmöjligheterna, vilket gjort att större aktörer som HBO och Amazon under de senaste åren lanserat sina egna världsomfattande sidor för streaming. Det har minst sagt blivit en succé för streamingtjänsterna i sig, med miljontals betalande tittare över hela världen.

 Källa: Pixabay

Jättarna växer 

 Om man kikar på storbolagens aktier kan man se att Amazon, Netflix och Spotify växt i säker takt under de senaste åren. Ta till exempel nät-jätten Amazon (NASDAQ: AMZN) vars aktie växt från ca 760 USD (Dec. 2016) till ca 3,300 USD i dagens läge.

 I december 2016 lanserade man Prime Video för hela världen att åtnjuta och succén var oundviklig. Man kan se en liknande värdeökning när vi kikar på Netflix aktien (NASDAQ: NFLX), från runt 100 USD under 2016 till dagens värde på 503 USD, vilket är en femdubbling på bara fem år.

Succén sprider sig vidare

Succén från deras serier och filmer har varit så stor att det smittats till andra branscher, vi kan se hur serier som Hell’s Kitchen och Jumanji blivit så populära att det utvecklats en stor fanbase till serierna. En sida bland många som utnyttjat detta och till och med presenterar casinospel baserat på serierna är spela.com/sv

Under året som passerat har dock de båda aktierna stannat upp lite i utvecklingen, men uppåt går de än även om det inte går riktigt lika fort som innan. Kanske beror det på att allt fler aktörer ger sig in på marknaden och utmanar, till exempel har Discovery utvecklat både Dplay och Disney+ för att ta tillbaka en bit av marknaden. Flera TV-jättar satsar nu mer på dessa streamingtjänster och det är något vi även ser i Sverige.

Även i Sverige blir streaming allt vanligare

 I Sverige var det många som höjde ett ögonbryn när Telia köpte upp Bonnier Broadcasting, inklusive TV4 samt C More. Med en så stor del av marknaden tyckte många att det kunde slå ut konkurrensmöjligheterna. Fallet åkte upp i EU-domstolen där det till slut friades och fick gå igenom.

Med C More har även Telia gett sig in i allvar på denna streamingmarknad. Deras aktie (OMX STHLM:TELIA) har dock inte gått upp det senaste året, från nästan 45 SEK till dagens 36.23 SEK har vi sett en stadig minskning. Men med ett så stort köp kanske det är mycket som måste ordnas innan vi ser det positiva resultatet på deras aktier. 

 

 

Vi har även under det gångna året sett flera svenska sammanslagningar på TV-fronten, Viasat och Canal Digital har valt att gå ihop och skapa det nya bolaget Allente medans Tele2 har gått ihop med COM HEM och skapat ”Nya Tele2”.

Vad det innebär för tittarna återstår att se, färre aktörer att välja mellan men kanske med större utbud för ett bättre pris får vi hoppas. Streamtjänsten hos Allente är sedan tidigare Viaplay, men med sammanslagningen får vi se ett större utbud med även Canal Digitals tidigare rättigheter, något som är välbehövligt om de ska ha en chans att konkurrera med Netflix och Amazon.

Kommentarer
Namn:
E-post:
Kommentar:
 
Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax23.815443
HangSeng220.629219
OMX Stockholm 30-13.42242
S&P 5003.72579
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!