Axier.se

För bättre aktieaffärer

Sverige i framkant för tekniska innovationer

Sverige i framkant för tekniska innovationer

Sveriges fenomenala framgång i branscher som teknik, spel och underhållning har fångat hela världens uppmärksamhet. Det började med Spotify, streaming-plattformen för musik med hela 140 miljoner användare. Det enda medieföretaget i världen som ökar sin användarskara i en högre takt än Spotify är Netflix. Spotify överträffar alltså företag som Apple, Google och Microsoft.

Andra svenska produkter som utvecklats till industrier värda många miljarder kronor är Skype, företaget King (som utvecklat det vansinnigt populära spelet Candy Crush), samt spel som Minecraft och Battlefield. Spelutvecklare som NetEnt och Play'n GO förser onlinecasinon som ComeOn med spelautomater som säljs över hela världen.

Kompetens och kreativitet

En viktig faktor bakom framgången i Sverige är att vi har en kompetent och kreativ arbetskraft. I Sverige tillverkar vi tekniskt kompetenta och väldesignade produkter.Estetik och teknik möts i spel, och vi har starka kompetenser inom både teknik och design.

Stockholm, en stad med en miljon människor, har fler enhörningar än någon annan stad på jorden. En enhörning, även kallat unicorn, är ett privatägt företag värderat till mer än 1 miljard dollar. Stadens fenomenala framgång har fångat världens uppmärksamhet och kretsat ut över hela Norden under de senaste åren. Precis som alla tycktes spela tennis efter Björn Borgs storhetstid, verkar det nu som om att alla programmerar. Den blomstrande tekniska scenen går från styrka till styrka.

Från Demoscenen till DICE

Under de tidiga dagarna av spel kom de framgångsrika företagen främst från Japan, USA och Storbritannien. De få svenska utvecklare som fanns fokuserade på en begränsad inhemsk marknad, och en subkultur kallad Demoscenen uppstod i början av 80-talet. Folk använde tidiga hemdatorer för att visa upp sina färdigheter i programmering genom att skapa ljud- och videoshower.

Flera av dagens stora företag i Sverige startades av folk som var aktiva i Demoscenen. Ett av de bästa exemplen är DICE, som startades av fyra vänner från Demoscenen 1992. De har bland annat släppt kultspelet Pinball Dreams följt av den oerhört framgångsrika Battlefield-franchisen. DICE representerar grunden för Sveriges framgång i spel.

Markus Persson, grundare av Mojang och skapare av Minecraft, har kommit att symbolisera den exponentiella tillväxten av svensk spelindustri. Microsoft köpte upp Mojang för 2.5 miljarder dollar år 2015. Vad de då fick var ett enormt varumärke, en årlig vinst på 100 miljoner dollar, spelare i alla åldrar samt det näst bäst säljande spelet någonsin. Bara Tetris ligger före.

Andra framgångsfaktorer

Datorkunskap har också spelat en stor roll. Datoranvändningen var relativt sett ganska utbredd redan på 1980-talet när Commodore anlände. Sveriges långvariga fokus på utbildning tillsammans med statliga initiativ som syftat till att göra internet tillgängligt för alla, har också hjälpt till.

Det finns fördelar med att arbeta på en liten inhemsk marknad som Sverige, till exempel att det är lättare att "mjuklansera" en produkt här än på andra platser. Ett svenskt företag kan släppa ett spel i Sverige, samla in feedback och fixa alla buggar innan de går in på en global marknad. Ur ett annat perspektiv gör Sveriges välfärdssystem det mindre riskabelt att ta chanser. Därför är det vanligt med indieutvecklare; människor med erfarenhet som har slutat sin anställning för att starta sitt eget företag.

Det finns en stark spelkultur i Sverige som inte ser ut att sakta ner. Tvärtom, vi ser flera nya utvecklare på marknaden och framtiden ser ljus ut för branschen.

Kommentarer
Namn:
E-post:
Kommentar:
 
Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax23.815443
HangSeng220.629219
OMX Stockholm 30-13.42242
S&P 5003.72579
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!