Axier.se

För bättre aktieaffärer

Vad gör en daytrader?

En daytrader är någon som arbetar professionellt online med att spekulera i en mängd olika finansiella produkter oftast med korta och många positioner,med en stor spridning under en och samma dag. En daytrader har inga positioner kvar när dagen är slut.Ta till exempel aktier. Där tradar en daytrader med en underliggande produkt som ett aktieindex och använder sig av olika instrument för detta. De kan använda sig av att “blanka” aktier som exempel.

Att “blanka” kallas för shortselling. Det en daytrader vill är att kunna göra en förtjänst på små föränderliga prisrörelser under en kort tid. Oftast spekulerar en daytrader i någon form av underliggande produkt som till exempel att försöka förutse en fallande eller stigande kurs för en produkt man tror sig kunna göra en förtjänst på. Daytrading är inget för den late, man måste ha ett stort intresse för den finansiella marknaden.

Shortselling

Shortselling eller att göra “blanka “ köp har blivit allt mer populärt bland daytraders och ett vanligt verktyg man använder för att göra detta är så kallade CFD:er. Det betyder “Contract for difference”. Med andra ord menas det att du tjänar på differensen mellan köp och säljpriset i din position.

Att blanka innebär att du “lånar” en underliggande finansiell produkt till exempel aktier, som du sedan säljer efter spekulation om att du ska göra en vinst om kursen faller för att sedan köpa tillbaka dessa till ett lägre pris. Din vinst är då differensen på sälj- och köppriset av dina “lånade” aktier, som du sedan ska återlämna. Du måste betala ränta om du lånar en produkt mer än en dag.

För att “låna” en underliggande produkt köper man olika kontrakt som till exempel CFD:er. Det finns traditionella kontrakt där man köper en finansiell produkt och avvaktar en uppgång och det finns kontrakt med inbyggd belåning, så kallad hävstång. Oftast använder sig en daytrader av inbyggd belåning för att optimera sin position då det handlar om små prisrörelser. På daytrading.se kan man läsa mer om hur man blir en daytrader.

Hävstång

Att använda sig av hävstångseffekten ger traders möjligheten att inte binda upp så mycket kapital i en finansiell produkt. Här köper man ett kontrakt med eller utan inbyggd belåning och ett hävstångsindex via till exempel CFD:er. TIll exempel 1:5, 1:10, 1:50 beroende hur kontraktet ser ut. Alltså 5, 10, eller 20 gånger satsat kapital.

Det innebär att tradern sprider sin position och begränsar sitt eget satsade kapital. Men riskerna är då större och följer med vissa säkerhetskrav. Om man hamnar i en negativ position efter dagens slut så kan man förlora mer än sitt satsade kapital.
 

Kommentarer
Namn:
E-post:
Kommentar:
 
Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax23.815443
HangSeng220.629219
OMX Stockholm 30-13.42242
S&P 5003.72579
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!