Axier.se

För bättre aktieaffärer

Börs och Marknad

Att tänka på när du ska ansöka om ett lån online

Teknologin är på ständig frammarsch, en fortlöpande resa som ofta har snabba och smidiga lösningar som slutdestination. Det är ett tankesätt som även omfattar den svenska lånemarknaden för online finansiering. Istället för att man ska klämma in tidskrävande bankbesök eller långa telefonköer i sitt vardagspussel, så kan man i lugn och ro ifylla en låneansökan tillbakalutad i soffan där hemma – minst sagt en snabb och smidig lösning som passar in i de flestas tillvaro. Men att det är enkelt är inte ensbetydande med att det är något man ska göra sådär lite spontant utan vidare eftertanke. Den typen av snabba beslutningar kan förvärra situationen snarare än att gynna den. Men vad är det i så fall man ska tänka på innan man ansöker om ett lån online?

Det är ett faktum att statusen på bankkontot varierar och svingar i perioder. Några månader står man stadigt hela månaden igenom, med lite extra att kunna lägga undan till sina besparingar. Medan andra månader läggs de extra utgifterna på hög och man tar sig, om man har tur, ut på den andra sidan utan allt för stort minus på kontot. Tanken med ett lån är att det ska utfylla fallgroparna och täcka upp där det behövs. Det är en ekonomisk lösning som supplerar privatekonomin. Ingen annan än låntagaren själv bestämmer vad lånet ska finansiera och ändamålen är därför många. Det kan t.ex. handla om oförutsägbara kostnader (en trasig bil, teknik som strular, en vattenskada mm) eller förbigående möjligheter som är värda att fånga. Det är alltså upp till var och en vad lånebeloppet ska användas till, men man bör ha det i bakhuvudet när man ska ansöka.

Oavsett om man ansöker om ett lån för nytta eller för nöje så är det fördelaktigt att jämföra sina olika lånealternativ. För likväl som att vi människor gillar snabba och smidiga lösningar, så sätter vi pris på billiga lösningar. Det kan verkligen gynna sig att jämföra långivare och banker vad gäller ränta, återbetalningstid och övriga/tillkommande kostnader i samband med lånet. Olika långivare erbjuder olika typer av lån med varierande summor. Det är alltså ändamålet med lånet som avgör om man ska ansöka om ett snabblån på 5. 000 kr eller ett privatlån på 50. 000 kr. Dessutom har långivare/banker sina egna specifika krav som låntagaren ska uppfylla för att man ska få ansöka. Många av kraven går igen men det är fortfarande skillnader gällande bl.a. ålder, arbetssituation, inkomst och om de accepterar betalningsanmärkningar eller inte. När det kommer till återbetalningen är det viktigt att man, redan innan man ansöker, är säker på att man klarar av den. Man bör välja en långivare med en löptid som passar till ens personliga nuvarande ekonomiska situation. Oavsett vilket är det avgörande att man följer sin återbetalningsplan för att undvika betalningsanmärkningar och Kronofogden.

Betyder ”att jämföra sina lånealternativ” att man ska sitta där fredag kväll och göra långa tabeller med för- och nackdelar för varje aktör på marknaden? Nej, som tur är finns det en snabb och smidig lösning även till den delen av lånprocessen! Moneezy.com är en online jämförelsetjänst för billiga lån. Genom att välja ”önskat lånebelopp” och ”löptid” i sökfunktionen så presenteras man för att stort urval av lånemöjligheter hos ett flertal av Sveriges främsta långivare på marknaden. Det går på nolltid och är även helt kostnadsfritt. En online jämförelsetjänst är med andra ord en metod för att få en överblick över de olika lånemöjligheterna och samtidigt säkerställa att man hamnar hos de trovärdiga långivarna.

Ovanstående kan användas till vägledning samt som en form för checklista och här kommer tre uppsummerande punkter som man kan ta utgångspunkt i när man ska ansöka om att låna pengar online:

  • Val av lån: ändamålet med lånet avgör vilken sorts lån, vilken storlek på lånebeloppet och vilken längd på återbetalningstiden man ska välja.
  • Val av långivare: välj den som erbjuder det alternativet man är ute efter och kom ihåg att man ska uppfylla deras specifika krav.
  • Jämför: kan inte nämnas nog många gånger! Använd en online jämförelsestjänst för snabbare och smidigare jämförelse.

Många olika betalningslösningar för poker online

Spel online är en sysselsättning som har ökat i popularitet under hela 2000-talet. Tack vare teknisk utveckling kan vi nu koppla upp oss och spela nästan vart vi än befinner oss via våra mobiler. Ett av de populäraste spelen är poker. Poker online har varit populärt ända sen pokerboomen drog igång i början på 2000-talet och har sen dess behållit sin plats som ett av svenskarnas favoritspel. Nu betyder ju teknisk utveckling inte bara att spelen har blivit mer avancerade och tillgängliga. Det ger också nya möjligheter till att föra över pengar via nätet. Enkla och säkra betalningar är en förutsättning för att spel online ska fungera. Därför erbjuder de flesta aktörer många olika betalningslösningar.

 

Stor aktör lika med många lösningar

En enkel regel brukar vara att ju större leverantör av spel, desto fler betalningslösningar. En av de största aktörerna på marknaden är PokerStars. De erbjuder spel på både poker och andra casinospel. På deras sajt finns flera olika insättningsalternativ. På detta sätt ser de till att deras kunder kan föra över pengar på ett säkert sätt. Hos PokerStars finns till exempel Swish som ett alternativ. Denna innovativa uppfinning för att snabbt föra över pengar med hjälp av mobilnummer har verkligen slagit stort här i Sverige. Med hjälp av Swish är det aldrig några problem att kunna dela på notan eller betala för Blocket-fyndet. Swish kan dock endast användas för insättningar hos PokerStars och för uttag hänvisas kunderna till någon av deras andra lösningar.

Skrill

En betalningslösning som snabbt seglat upp som en av de mest anlitade är Skrill. Den finns så klart med på ovan nämnda leverantörs lista. Företaget bildades redan 2001, då under namnet Moneybookers. Tio år senare bytte de namn till Skrill. Den här digitala plånboken har idag miljontals användare världen över och den har även en lång rad företagskonton kopplade till sig. Även om tjänsten mest är utvecklad för att användas för transaktioner online så finns även en del fysiska butiker som accepterar betalningar från Skrill. Några av fördelarna med Skrill är att det är snabbt och säkert. De pengar du får in på ditt Skrill-konto kan du antingen föra över till ditt bankkonto, eller använda Skrill-kortet för att kunna ta ut pengarna eller handla med kortet som vilket annat bankkort som helst. För privatpersoner är det gratis att använda Skrill, dock kostar det eventuella kortet en mindre summa per år.

Säkerhet är viktigt

När du spelar poker och andra spel på nätet är det viktigt att du ser till att dina pengar hamnar där de ska. Om du spelar hos kända och betrodda varumärken ökar du säkerheten och minskar risken för att råka ut för bedrägerier. De stora aktörerna på marknaden är mycket måna om sitt rykte och därför anlitar de endast säkra och godkända betalningslösningar. Det finns ändå några saker du själv kan tänka på för att öka säkerheten. Börja med att se till att sajten du spelar på är genuin. Kontrollera att adressen i webbläsaren stämmer överens med sajtens namn. Se också efter så att det finns möjlighet att kontakta leverantören via en kundtjänst. Använd sedan en betrodd betaltjänst, och se till att det verkligen är den som du har kontakt med. Det finns exempel på bedragare som skapar näst intill identiska hemsidor för att lura av folk deras kortuppgifter. Många använder sitt betalkort för betalningar på internet och ett sätt att skydda sig då är att alltid ha begränsat med pengar på det konto som kortet är kopplat till. Andra föredrar att använda lösningar som Skrill och Paypal just för att slippa behöva blanda in kort- och kontouppgifter. Som en extra säkerhet kan du passa på att ta en skärmdump, bild av skärmen, så att du ser vad det är du har fyllt i om det skulle uppstå frågor och tveksamheter i efterhand.

Vi gillar att välja

Att de stora spelbolagen erbjuder flera olika betalningslösningar är ingen slump. Genom att kunderna kan välja sin favoritlösning underlättar det att föra över pengar. Om en eventuell spelare upptäcker att just den metod de brukar använda inte finns tillgänglig är det lätt att de surfar vidare in på en konkurrerande sajt. Därför har stora bolag som PokerStars, som nämns som exempel här ovan, alltid de senaste och mest använda betalningslösningarna tillgängliga för sina kunder. Det är en del av att skärpa sin konkurrenskraft gentemot sina konkurrenter.

Vad gör en daytrader?

En daytrader är någon som arbetar professionellt online med att spekulera i en mängd olika finansiella produkter oftast med korta och många positioner,med en stor spridning under en och samma dag. En daytrader har inga positioner kvar när dagen är slut.Ta till exempel aktier. Där tradar en daytrader med en underliggande produkt som ett aktieindex och använder sig av olika instrument för detta. De kan använda sig av att “blanka” aktier som exempel.

Att “blanka” kallas för shortselling. Det en daytrader vill är att kunna göra en förtjänst på små föränderliga prisrörelser under en kort tid. Oftast spekulerar en daytrader i någon form av underliggande produkt som till exempel att försöka förutse en fallande eller stigande kurs för en produkt man tror sig kunna göra en förtjänst på. Daytrading är inget för den late, man måste ha ett stort intresse för den finansiella marknaden.

Shortselling

Shortselling eller att göra “blanka “ köp har blivit allt mer populärt bland daytraders och ett vanligt verktyg man använder för att göra detta är så kallade CFD:er. Det betyder “Contract for difference”. Med andra ord menas det att du tjänar på differensen mellan köp och säljpriset i din position.

Att blanka innebär att du “lånar” en underliggande finansiell produkt till exempel aktier, som du sedan säljer efter spekulation om att du ska göra en vinst om kursen faller för att sedan köpa tillbaka dessa till ett lägre pris. Din vinst är då differensen på sälj- och köppriset av dina “lånade” aktier, som du sedan ska återlämna. Du måste betala ränta om du lånar en produkt mer än en dag.

För att “låna” en underliggande produkt köper man olika kontrakt som till exempel CFD:er. Det finns traditionella kontrakt där man köper en finansiell produkt och avvaktar en uppgång och det finns kontrakt med inbyggd belåning, så kallad hävstång. Oftast använder sig en daytrader av inbyggd belåning för att optimera sin position då det handlar om små prisrörelser. På daytrading.se kan man läsa mer om hur man blir en daytrader.

Hävstång

Att använda sig av hävstångseffekten ger traders möjligheten att inte binda upp så mycket kapital i en finansiell produkt. Här köper man ett kontrakt med eller utan inbyggd belåning och ett hävstångsindex via till exempel CFD:er. TIll exempel 1:5, 1:10, 1:50 beroende hur kontraktet ser ut. Alltså 5, 10, eller 20 gånger satsat kapital.

Det innebär att tradern sprider sin position och begränsar sitt eget satsade kapital. Men riskerna är då större och följer med vissa säkerhetskrav. Om man hamnar i en negativ position efter dagens slut så kan man förlora mer än sitt satsade kapital.
 

PayPals intåg i kryptovalutavärlden

År 2020 har varit ett händelserikt år på många sätt och vis. Många kommer att minnas 2020 som året då PayPal satte sin stämpel på kryptovalutor. När det blev officiellt att PayPal inkluderar kryptovalutor i sin betalningstjänst steg värdet genast på de berörda valutorna och värdet nådde nya höjder.

Vad är kryptovaluta?

Kryptovalutor kan också kallas för virtuella pengar. De finns inte som vanliga sedlar och mynt (fiatpengar) utan ingår istället i särskilt utformade system där det går att skicka pengar i den valda valutan. Bitcoin är fortsatt den främsta virtuella valutan, herren på täppan av kryptovalutor. Med Bitcoin kan du handla online, i vanliga butiker och spela på online casino med virtuella pengar.

Det som är så spännande med kryptovalutorna är att de inte har en central enhet, bank eller tjänst, som tar hand om transaktioner. Det här fungerar istället med hjälp av blockkedjor där alla som ingår i valutans nätverk kan se vilka transaktioner som gjorts. Det här ger hög anonymitet vilket har rosats och risats.

PayPal och kryptovalutor

Det var länge så att kryptovalutor sågs som lite oseriösa. Även om det blev ganska tydligt för många år sedan att valutor som Bitcoin och Ethereum erbjuder spännande investeringsmöjligheter har de setts som rätt så osäkra.

Regeringar har uttryckligen motsatts sig denna utveckling. Vissa länder som Nepal och Marocko har till och med förbjudit alla aktivitet med kryptovalutor. Samtidigt finns det länder som har närmat sig konceptet. Stora banker som SEB jobbar nu aktivt med system som Ripple som är en form av kryptovaluta.

PayPal gick år 2020 ut med att man skulle göra det möjligt för kunder i USA att köpa, sälja och förvara vissa utvalda kryptovalutor med PayPal-kontot. Med PayPal-appen går det att lära sig mer om kryptovaluta såväl som att handla med den. Tjänsten kommer också att finnas på Venmo nästa år.

Med kryptovaluta som en del av PayPals tjänst kommer det att bli möjligt att handla med den hos alla de handlare som finns i PayPals nätverk. Det rör sig om fler än 26 miljoner handlare så det här är verkligen något som öppnar upp för helt nya möjligheter med virtuella valutor.

År 2021 kommer det att vara möjligt att använda PayPal för transaktioner med Bitcoin, Ethereum och Litecoin. Det kommer också att bli möjligt att få valutorna konverterade till fiat-pengar direkt med PayPal. Precis som att du nu kan göra en betalning med SEK och få den översatt till USD eller annan världsvaluta.

Värdet på Bitcoin steg genast

Så snart som meddelandet om PayPals nya investering i kryptovalutor kom ut hände det saker med värdet på Bitcoin. Priserna steg och man tog sig över 12 000 USD. Det faktum att PayPal gör det möjligt att ha kryptovaluta i virtuell plånbok på deras plattform är en stor nyhet. Den får väldigt stor betydelse för utvecklingen av kryptovalutor då dessa blir långt mer tillgängliga för användare världen över.

Kryptovalutan som seriös valuta

Om kryptovalutor är seriösa valutor och på riktigt eller inte diskuteras fortfarande. Det är inte bara PayPals nya tjänster med virtuella pengar som påverkar hur vi ser på kryptovalutorna. Det är ju faktiskt så att du måste skatta på handel med kryptovaluta och det säger en hel del.

Länge var det så att Bitcoin och andra valutor befann sig i en slags skuggzon. Det gick att handla med dessa utan att behöva deklarera. Men så är det inte längre i Sverige och det är givetvis något som skvallrar om att våra myndigheter har förstått att det här är på allvar.

Framtiden för kryptovalutor

Med tanke på att det finns en önskan i många länder om att gå från vanliga pengar till system som är helt elektroniska kan kryptovalutorna få större betydelse. Det som regeringar och banker inte tycker om är att de inte kan komma in och fungera som den som styr transaktioner.

Det här har man delvis löst genom att ta fram system som Ripple. Det är ganska troligt att kryptovalutorna kommer att få större plats i framtiden. Även om de inte kommer att fungera precis som de gör nu lär vi få vänja oss vid tanken om att fiat-pengar inte längre har samma funktion och kraft.

Vissa saker måste givetvis lösas. Anonymiteten är fortfarande ett problem då den möjliggör brottslighet och även försvårar för myndigheter att kontrollera skattesatser och ägande. Samtidigt lever vi ju i en värld där just anonymiteten kan kännas extra viktig så på något vis måste den ändå få bli kvar.

Kommer fler att följa PayPal?

Det är ganska troligt att fler betalningstjänster online gör som PayPal. När detta sker kan det tänkas att värdet på Bitcoin, Ethereum och fler kryptovalutor stiger ännu mer. Då gäller det att stå redo och sälja om du vill göra dig en hacka på den kryptovalura som du har investerat i!

Saker att hålla ett öga på inom casinobranschen

Nuförtiden är casinobranschen någonting man återigen kan prata högt om utan att skämmas. Spelvärlden har öppnat upp sig rejält under de senaste åren, och tabun kring hobbyn har dämpat sig ganska universellt. Som en följd av mobilens intåg i människans liv, har också nya utvecklingsmöjligheter snabbt öppnat upp sig inom casinobranschen, inte minst på grund av förändringar när det kommer till digitala betalningsmetoder, vilket du kan läsa mer om på a2zcasinos i deras undersökning om betalningstrender.

Som en följd av den teknologiska utvecklingstakten under de senaste åren är de flesta spelföretag numera offentligt handlade, vilket innebär att även privatinvesterare kan ta del av företagens ekonomiska framgångar. Mobilanvändning är också någonting som bara verkar öka ju längre in i 2000-talet vi kommer, vilket bådar gott för casinobranschens långsiktiga framtid.

Det har även skett en stor konsolidering av marknaden under den senaste tiden, speciellt på den svenska spelmarknaden. Det är nämligen huvudsakligen marknaders största aktörer som har gynnats av den senaste omgången licenskrav och regelverk, då de ofta inte har några problem att klara av de tillkommande kostnader som den oundvikliga omstruktureringen av verksamheten innebär. Marknadens storföretag har god framtidsutsikt, men med detta menas inte att det inte också är värt att hålla koll på nya aktörer som potentiellt fyller en unik marknadsroll.

Typer av företag

Rent krasst brukar man säga att det huvudsakligen finns två sorters spelföretag: ägare av casinon och företag verksamma inom marknadsföring av casinon. Den senare gruppen, som ofta kallas för affiliates, är lika mycket beroende av casinoägarna som vice versa, men det är också mycket vanligt att affiliates också är delägare i företag som driver casinon de marknadsför.

Att ta sig igenom detta komplexa och flerdimensionella nät av relationer kräver en hel del efterforskning. Nätverket som uppstår när man granskar delägare, partnerskap och samarbeten är viktigt att förstå för att få en klar bild av orsak och verkan i branschen, och därmed kunna fatta bättre beslut när det kommer till investeringar.

Det finns även en tredje kategori företag som verkar mer heltäckande över hela marknaden, och är förhållandevist oberoende av specifika casinon, nämligen spel- och mjukvaruutvecklare. Prestandan av dessa företag är mer nära kopplat till casinobranschen som helhet än individuella casinoföretag som driver casinon på nätet.

Multibrandföretag

Numera är den vanligaste typen av casinoföretaget på nätet så kallade multibrandföretag. Eftersom casinooperatörer numera måste ha långa listor licenser för att överhuvudtaget kunna driva verksamhet inom denna bransch. Därmed är det mer ekonomiskt gångbart att helt enkelt driva flera casinosidor under ett och samma moderföretag.

Att ha en huvudoperatör för flera hemsidor gör det också möjligt för spelare att registrera nya konto på varje sida, vilket ökar deras intäkter utan att påverka utgifterna negativt i betydande utsträckning. Detta gör också att casinooperatörerna kan anpassa varje individuellt nätcasino till en specifik målgrupp, vilket vidare innebär att marknadsföringen blir mer effektiv. Flexibiliteten detta ger storföretagen betyder att de har ett påtagligt överläge i jämförelse med nyare casinooperatörer. Detta är också en av anledningarna till konsolideringen av marknaden som diskuterades tidigare.Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax23.815443
HangSeng220.629219
OMX Stockholm 30-13.42242
S&P 5003.72579
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!