Axier.se

För bättre aktieaffärer

Börs och Marknad

Sök rätt lån

Att låna pengar kan numera jämföras med att gå in i snabbköpet och handla. Det går snabbt, enkelt och fantastiskt smidigt att låna pengar på nätet. Marknaden för privatlån är enorm så möjligheterna är stora, men så är också de typiska lånefällorna. Här kommer en kort men proffsig guide som hjälper dig att välja rätt lån och få ut det mesta av det ur ett finansiellt perspektiv. 

Privatlån versus snabblån

Privatlån och snabblån är båda lån som vänder sig mot privatpersoner. Och här slutar likheterna. Det som främst påverkar din privatekonomi när du tar ett lån är lånevillkoren. Ett privatlån har generellt sett bättre villkor än ett nätlån. Banken har helt enkelt större möjligheter att skydda sig från dåliga återbetalare än ett digitalt kreditbolag. Ett skäl till detta är att banken bara lånar pengar till sina egna kunder. Ett kreditbolag lånar pengar till vem som helst så länge personen som ansökt om lånet har en god kreditvärdighet. Du blir kund hos kreditbolaget men troligheten att du lånar på nytt hos just det bolaget är förhållandevis låg eftersom konkurrensen är så stor att du förmodligen väljer att låna från någon annan nästa gång.

Ett privatlån är ett tryggt och billigt lån jämfört med ett snabblån online. Löptiden är också längre, mellan 12-24 månader. För ett snabblån kan löptiden vara 10 gånger mindre och räntan dubbelt så stor. Men det går också dubbelt så snabbt att få lånet beviljat. Befinner du dig i en tillfällig ekonomisk knipa kan du räkna med att pengarna finns på kontot samma dag som du sökt lånet. Ett privatlån kan istället ta upp till 4 veckor att behandla. Den korta löptiden på snabblån ger dig även en viss kontroll över dina lånekostnader. Ju snabbare lånet betalas tillbaka ju mindre får du betala i ränta. Ett billigt lån med en lång löptid blir (i längden) inte så mycket billigare än ett dyrare snabblån med kort löptid.

Digitala låneverktyg

Det är inte alla som kan, vill eller behöver låna pengar från banken. Ibland kan det faktiskt räcka med ett snabbt internetlån som går att likvidera på mindre än 30 dagar. Med tanke på konkurrensen går det numera att hitta lån med hyfsat goda villkor, det vill säga en förhållandevis låg ränta och schyssta avgifter. Det ”dyra snabblånet” har i vissa fall blivit något av en fördom.

Vill du försäkra dig om att du faktiskt hittar det bästa lånet online kan det vara en god idé att ta hjälp av en låneförmedlare. En del låneförmedlare erbjuder allt från omförhandling av lån till hjälp med att söka omstartlån eller hitta marknadens billigaste snabblån. Andra riktar sig uteslutande mot att utveckla högteknologiska sökmotorer som snabbt, enkelt och kostnadsfritt scannar kreditmarknaden efter nätets mest konkurrenskraftiga lösningar. Dessa brukar kallas för jämförelsetjänster. Fair-laan.se och LoanScouter.com/se är två exempel på jämförelsetjänster som ligger i topp just nu. Deras tjänster är helt gratis och erbjuder en uppdaterad plattform för finansiella produkter, lån online och licensierade långivare.

Lån för investering eller finansiering?

Att låna för att investera är inte så dumt som det låter. Tvärtom kan det visa sig vara en riktigt bra affär om du har någorlunda koll på trading-marknaden. Att få avkastning på investerade pengar, vare sig de kommer från lån eller besparingar, är ett smart sätt att få pengarna att växa. När det sen är dags att betala tillbaka lånet får du behålla en procentandel själv. Det går alltså att låna pengar för att återinvestera dem i fonder, aktier, fastigheter, kryptovaluta etc. Den enda nackdelen är att du måste betala tillbaka pengarna inom en begränsad tidsperiod. Skulle du missa att göra en återbetalning kan du råka på höga straffavgifter som äter upp avkastningen du gjort på dina investerade pengar. Här kan det vara värt att kika lite närmare på sk. daytrading eller dagshandel som baseras på kortsiktiga investeringar.

Det går också att låna pengar för att spara. När du tar ett lån utan säkerhet får du använda pengarna till precis vad du vill, vare sig du vill investera eller spara. Detta gäller i princip alla typer av blancolån, internetlån, microlån eller SMS-lån. Tänk på att välja ett lån med så låg ränta som möjligt. Då har du större chanser att spara samtidigt som du betalar tillbaka ditt lån månadsvis.

Så skyddar du ditt företag

Att starta ett företag kan ibland kännas överväldigande, med tanke på all konkurrens, risker och klagomål från kunder man kan stöta på. Särskilt om man är nyföretagare är det inte alltid lätt att veta vad man ska tänka när man sätter igång. Här följer några saker som är bra att tänka på.

Specialisera dig

Det är omöjligt för ett litet företag att kunna göra allt på en gång, så genom att fokusera dina ansträngningar på vad du gör bäst och specialisera dig kan du erbjuda högre kvalitet. Väldigt få företag är verkligt unika, men du behöver hitta det som gör ditt företag unikt. Vad skiljer det från konkurrenterna?

Ju mer unikt det du tillhandahåller är, desto färre konkurrenter kommer du att ha. Om produkten eller tjänsten som du erbjuder inte tillför något nytt till marknaden, hur kan du särskilja dig från konkurrenterna? Är det din utmärkta kundservice? Är din produkt bättre, eller billigare?

Försäkra ditt företag

Det är viktigt att förstå riskerna som hotar ditt företag. Är dina kunder, anställda eller tillgångar i riskzonen? Om något skulle gå fel kan en försäkring vara det som räddar ditt företag. Det finns flera typer av företagsförsäkringar, se till att ha en som täcker det som kan hända ditt företag.

Oavsett vilken typ av företag du har är det bra att teckna en företagsförsäkring med sjukavbrottsförsäkring ifall du själv blir sjuk och inte kan jobba. Då ersätter försäkringen den försäkrades andel av de fasta kostnaderna.

Skapa ett starkt varumärke

Ditt varumärke är vad ditt företag står för, och kan inkludera sådant som en logotyp, färger, namn och designer som gör att företaget sticker ut i mängden. Det är viktigt att tänka igenom vad ditt företag står för. Är det kul och engagerande, är din produkt av särskilt hög kvalitet, eller har du den bästa kundservicen? Ditt varumärke låter dig dela med dig av denna bild till potentiella kunder.

När kunden känner igen sig i eller tycker om dina värderingar skapas en lojalitet till ditt varumärke, som gör att du med all sannolikhet får en återkommande kund. Ett starkt varumärke är ett effektivt sätt att skydda ditt företag från konkurrenterna, och kan även låta dig ta ett högre pris för din vara eller tjänst.

Skydda din immaterialrätt

Immaterialrätt inkluderar allt som du har skapat själv, till exempel ditt företags logotyp och namn. Ditt kontor är ”materiell egendom”, medan ditt företagsnamn och logotyp är ”immateriell egendom”, eftersom det inte finns fysiskt. Genom att skydda ditt varumärke och andra immaterialrätter hindrar du andra från att använda det utan din tillåtelse, som kan skada ditt företag. I Sverige skyddar du lättast ditt varumärke genom att ansöka om skydd hos Patent- och registreringsverket.

Var bra på det du gör

Om du vill undvika klagomål från kunder så finns det inget bättre skydd än att tillhandahålla bra kundservice. Detta inkluderar att vara lättillgänglig för kunden, ge ett snabbt och tydligt svar på frågor och se till att produkten eller tjänsten du erbjuder är av hög kvalitet.

Industrirobotar - Ökar i popularitet även under 2020?

Världens teknologi går bara framåt hela tiden i en rasande takt och det är något som kan anses både positivt och negativt på många håll. Något som har hållit sig stadigt populärt i många industrier under 2019 är just industrirobotar, som underlättar många tunga arbeten från anställda inom olika branscher där tunga lyft och tuffa arbetsförhållanden råder. Detta gör arbetet betydligt säkrare och är något som bara kommer att fortsätta vidgas i många branscher framöver. Mellan 2018 och 2019 så ökade användningen av industrirobotar med hela 25 % på grund av det fantastiska hjälpmedel industrirobotar är.

Hur mycket försäljningen av industrirobotar ökat mellan 2019 och 2020 har vi ännu inga fulla uppgifter på, men med största sannolikhet så har den ökat ytterligare än förra årets statistik. Industrirobotar ökar produktionen inom många industrier, ökar säkerheten  och gör det bekvämare för anställda att arbeta eftersom att roboten kan skötas enligt inställningar vilket i sin tur också tar bort en hel del obekväm arbetstid från industrianställda.

Framtiden ser ljus ut inom många industrier!

Framtiden för Industrirobotar ser ljus ut och kommer med stor sannolikhet att i längden minska den mänskliga arbetstiden och kunna öka många industriers produktion och samtidigt minska olycksfall där det i normala fall är en relativt hög risk att skada sig i arbetet. Många industrier innebär tunga lyft och hantering av frakt som kräver maskiner som hjälp, vilket i sin tur kräver en hög säkerhet kring arbetsplatsen.

Industrirobotar kan ses som ett tekniskt underverk som minskar anställdas exponering för risker i sina arbeten och det positiva är att roboten kan programmeras efter gällande industris användningsområden och behov så att roboten kan ta över ansvaret för de mekaniska delarna och genomföra ett arbete med högsta precision! Många branscher har under senare år börjar investera i teknologi och detta kommer att göra att priserna också inte kommer att vara lika höga i framtiden eftersom att efterfrågan kommer att öka. Detta är en trend som vi kunnat se på många håll, inte minst när det kommer till fri energi (solceller och solpaneler ökar kraftigt i popularitet till exempel).
 

Ökad kunskap ger ännu bättre resultat!

Vad vi har kunnat se återkommande på många industrirobotar är att de förbättrats avsevärt de senare åren och har fortsatt öka sin användarvänlighet, precision och hastighet ju mer kunskap som vi fått. Man ska inte heller förglömma att det är just att testa som ger färdigheten, att använda produkterna i en industri. När maskinen går hela tiden, ofta i snabba hastigheter och utan vila - håller den ändå samma kvalitet med tiden? Det finns många saker som förbättrats på denna typer av robotar under 2019 som gör dem ännu mer tillförlitliga.

Industrirobotar anses idag vara en plattform med stor rörelsefrihet eftersom att de kan programmeras efter önskemål. Nyckeln till nya applikationer till robotarna är den växande marknaden just för tredje parts robotprogramvara som är jämförbar med hur PC-sektorn var för 20-30 år sedan. Företag och industrier kommer i framtiden att satsa på nya typer av infrastrukturer och några av de saker vi kommer se mer av är förarlösa fordon och annan självgående teknologi.

Håller sig trenden med casino utan konto?

Under 2018 såg vi hur allt fler casinon började använda bankID och profilerade sig som så kallade casino utan konto. Detta var ett nytt och färskt sätt för casinon att möjliggöra snabba registreringsprocesser, eller till och med undvika dem helt och hållet. Detta nya och innovativa sätt att identifiera spelare på gjorde det även möjligt för casinon att garantera uttag på ett fåtal minuter, utan att tumma det minsta på säkerheten. Trots detta var det långt ifrån alla nätcasinon som genast hakade på trenden.

När den nya svenska spellagen trädde i kraft den 1:a januari 2019, innebar det att online casinon som verkar på den svenska marknaden pålades ett ansvar att kontrollera gentemot den nya nationella avstängningsregistret för spel och vadslagning, att spelare som loggar in inte har stängt av sig från spel. Det fanns bara ett rimligt sätt att göra detta på, och det var med hjälp av bankID. Därav är det numera omöjligt att spela på ett svensklicensierat casino utan att identifiera sig med någon typ av bankID.

Spelinspektionens nationella självavstängningsregister

Det finns naturligtvis en mängd olika anledningar till att bankID implementerats på svenska nätcasinon. Oavsett vilket så är det smidigare att spela på casino utan konto med hjälp av bankID än att behöva krångla med långa registreringsprocesser och ännu krångligare verifieringsprocesser där en mängd papper kan krävas för att spelbolaget skall kunna fastställa spelarens identitet. 

Faktum kvarstår dock att den svenska tillsynsmyndigheten för spel, Spelinspektionen, skapat en sajt för spelare där man med hjälp av sitt bankID helt och hållet skall kunna stänga av sig från spel. Spelbolagen har ansvar att kontrollera mot denna sajt/detta register om en spelare valt att stänga av sig och i så fall neka spelaren möjlighet att spela. Det enda rimliga sättet att göra detta på är med hjälp av bankID, och därför använder sig alla casinon som verkar på svenska spelmarknaden med svensk licens av bankID. Ändå har branschföreningen varit lite kritisk till vissa av spelinspektionens initiativ.

En säker metod

Trots att det kan låta märkligt är det mycket säkrare att spela på ett casino utan konto än ett casino med vanlig inloggning. För att logga in på ett casino utan konto krävs det att personen i fråga att tillgång till dennes säkerhetskoder, mobila bankID eller bankdosa. Det är således mycket svårare för en obehörig att ta sig in på ett spelkonto än vid vanlig inloggnings där spelaren oftast bara ombeds ange e-post och lösenord, något som ofta går att gissa sig till.

Här för att stanna

Med tanke på hur många fördelar som finns med casino utan konto, lägger vi en kvalificerad gissning på att detta är en trend som är här för att stanna. Det nationella avstängningsregistret kommer knappast försvinna och det är svårt att tänka sig en snabbare metod att verifiera en spelares identitet. Att casinon dessutom kan erbjuda kortare och enklare registreringsprocesser utan krångel med dokument, samt uttag på under 5 minuter är en lyx som spelare mycket snart kommer ta för givet, om de inte redan gör det.

Lär dig att hantera ekonomisk stress

För många är ekonomiska svårigheter en återkommande stressfaktor. Och det är inte så konstigt med tanke på dagens osäkra ekonomiska läge. Men det är viktigt att komma ihåg att ångest och oro inte löser några problem, här är några enkla knep som kan hjälpa dig hantera ekonomisk stress.

Om du blir bättre på att hantera din ekonomiska stress kommer du inte bara spara mer och sänka dina skulder, utan du kommer också förbättra ditt allmänna välmående. Ju mindre oro du känner över ekonomi och pengafrågor, desto mer kan du njuta av livet.

Loanscouter.com/se är en finansiell tjänst som hjälper privatpersoner att jämföra banker och långivare. Här kommer våra bästa experttips för att minska ekonomiskstress och bli motiverad till att ta kontroll över dina finanser:

  1. Identifiera dina stresspunkter

Vad är det som gör att du känner stress och ångest? Oavsett om det är insikten att du behöver bli mer seriös när det gäller pensionssparande, eller om du har höga skulder, är det viktigt att veta vad det är som orsakar stressen. Skriv ner dina tre största stresskällor. (Genom att endast skriva ner tre saker och hålla listan kort minskar du chansen att känna dig överväldigad.)

  1. Vänd på steken och se det positiva i situationen

Ditt tankesätt gällande ekonomiska problem är A och O när du ska hitta motivation till att lösa situationen. Istället för att fastna i tankar om att du aldrig kommer att bli skuldfri, kan du tänka på hur otroligt skönt det kommer att vara när du blir mer och mer skuldfri. Även om du bara kan ta små steg mot en bättre ekonomisk situation, så är det bättre än ingenting och det kommer garanterat att lätta på ångesten.

  1. Var realistisk

Sätt realistiska mål och följ upp varje månad. Lova dig själv att: "Varje månad kommer jag att spendera mindre och använda de sparade pengarna till att betala av min skuld.” Precis som att en ny intensiv träningsrutin kan leda till utbrändhet är det viktigt att inte sätta alltför ambitiösa ekonomiska mål som du överger inom några veckor eller månader.

  1. Få ut det mesta av din inkomst

Om du känner att du inte har tillräckligt med pengar för att nå dina mål kan det hindra dig från att ta tag i dina ekonomiska problem. Fokusera på att få ut så mycket som möjligt av den inkomst du har genom att spendera klokt. Gör en budget och skriv in dina inkomster och utgifter varje månad. Skriv också in allt annat du spenderar pengar på, från mat till bensin och ett par nya jeans. Då får du en uppfattning av var dina pengar går, och vad som är nödvändigt och vilka utgifter som du skulle kunna stryka.

  1. De små stegen är de viktigaste

Du kanske inte kan sänka dina utgifter dramatiskt med flera tusen kronor. Men kanske kan du identifiera fem månatliga utgifter som du kan minska på med några hundralappar. Var snäll mot dig själv. Att hålla sig till en tight budget är inte lätt. Men om du känner att det blir för svårt, påminn dig själv om hur mycket du kommer att vinna på att minska dina skulder. Om du märker att du inte kan hålla din bestämda budget, oavsett hur mycket du försöker, är det dags att omvärdera antingen budgeten eller ditt beteende. Om du till exempel inte kan ta en sväng på stan utan att köpa något nytt, är det dags att ta promenaden någon annanstans där du inte stöter på några frestelser.

  1. Sök stöd och var ärlig mot din omgivning

Att söka stöd hos närstående kan hjälpa dig att stanna kvar på rätt spår. Det mesta som är svårt här i livet blir lättare med stöd av familj och vänner, så dela med dig av vad du går igenom. De du älskar, respekterar och litar på kan hjälpa till att påminna dig om dina mål. De är också de bästa att stå till svars för.Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax23.815443
HangSeng220.629219
OMX Stockholm 30-13.42242
S&P 5003.72579
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!