Axier.se

För bättre aktieaffärer

Börs och Marknad

Sverige i framkant för tekniska innovationer

Sverige i framkant för tekniska innovationer

Sveriges fenomenala framgång i branscher som teknik, spel och underhållning har fångat hela världens uppmärksamhet. Det började med Spotify, streaming-plattformen för musik med hela 140 miljoner användare. Det enda medieföretaget i världen som ökar sin användarskara i en högre takt än Spotify är Netflix. Spotify överträffar alltså företag som Apple, Google och Microsoft.

Andra svenska produkter som utvecklats till industrier värda många miljarder kronor är Skype, företaget King (som utvecklat det vansinnigt populära spelet Candy Crush), samt spel som Minecraft och Battlefield. Spelutvecklare som NetEnt och Play'n GO förser onlinecasinon som ComeOn med spelautomater som säljs över hela världen.

Kompetens och kreativitet

En viktig faktor bakom framgången i Sverige är att vi har en kompetent och kreativ arbetskraft. I Sverige tillverkar vi tekniskt kompetenta och väldesignade produkter.Estetik och teknik möts i spel, och vi har starka kompetenser inom både teknik och design.

Stockholm, en stad med en miljon människor, har fler enhörningar än någon annan stad på jorden. En enhörning, även kallat unicorn, är ett privatägt företag värderat till mer än 1 miljard dollar. Stadens fenomenala framgång har fångat världens uppmärksamhet och kretsat ut över hela Norden under de senaste åren. Precis som alla tycktes spela tennis efter Björn Borgs storhetstid, verkar det nu som om att alla programmerar. Den blomstrande tekniska scenen går från styrka till styrka.

Från Demoscenen till DICE

Under de tidiga dagarna av spel kom de framgångsrika företagen främst från Japan, USA och Storbritannien. De få svenska utvecklare som fanns fokuserade på en begränsad inhemsk marknad, och en subkultur kallad Demoscenen uppstod i början av 80-talet. Folk använde tidiga hemdatorer för att visa upp sina färdigheter i programmering genom att skapa ljud- och videoshower.

Flera av dagens stora företag i Sverige startades av folk som var aktiva i Demoscenen. Ett av de bästa exemplen är DICE, som startades av fyra vänner från Demoscenen 1992. De har bland annat släppt kultspelet Pinball Dreams följt av den oerhört framgångsrika Battlefield-franchisen. DICE representerar grunden för Sveriges framgång i spel.

Markus Persson, grundare av Mojang och skapare av Minecraft, har kommit att symbolisera den exponentiella tillväxten av svensk spelindustri. Microsoft köpte upp Mojang för 2.5 miljarder dollar år 2015. Vad de då fick var ett enormt varumärke, en årlig vinst på 100 miljoner dollar, spelare i alla åldrar samt det näst bäst säljande spelet någonsin. Bara Tetris ligger före.

Andra framgångsfaktorer

Datorkunskap har också spelat en stor roll. Datoranvändningen var relativt sett ganska utbredd redan på 1980-talet när Commodore anlände. Sveriges långvariga fokus på utbildning tillsammans med statliga initiativ som syftat till att göra internet tillgängligt för alla, har också hjälpt till.

Det finns fördelar med att arbeta på en liten inhemsk marknad som Sverige, till exempel att det är lättare att "mjuklansera" en produkt här än på andra platser. Ett svenskt företag kan släppa ett spel i Sverige, samla in feedback och fixa alla buggar innan de går in på en global marknad. Ur ett annat perspektiv gör Sveriges välfärdssystem det mindre riskabelt att ta chanser. Därför är det vanligt med indieutvecklare; människor med erfarenhet som har slutat sin anställning för att starta sitt eget företag.

Det finns en stark spelkultur i Sverige som inte ser ut att sakta ner. Tvärtom, vi ser flera nya utvecklare på marknaden och framtiden ser ljus ut för branschen.

Säkra investeringar för dig som är ny på aktiemarknaden

Medvetenheten kring aktieinvesteringar ökar. Vilket på många sätt är fördelaktigt för såväl din privatekonomi som den nationella ekonomin och den internationella marknaden. Däremot upplevs tröskeln till att börja investera i aktier allt som oftast för hög. Här kan du därför läsa och lära dig mer om säkra investeringar om du är ny på aktiemarknaden.

Om du är intresserad av att utforska aktiemarknaden finns det en del saker du behöver veta först och för att till en början göra trygga investeringar finns även en del goda råd att följa. Det är lätt att förvirras av aktiemarknaden som nybörjare och allt för ofta görs ogenomtänkta och dåliga investeringar. Därför har vi sammanfattat allt du behöver veta för att sedan på egen hand kunna ta dig an aktiemarknaden.

Att tänka på innan man börjar investera

Innan du ska sätta igång med dina kommande investeringar vill vi förmedla ett antal råd. För det första ska du undvika att “lägga alla ägg i samma korg”. I aktiesammanhang handlar det om att sprida sina risker. Om du investerar i olika aktier är dina investeringar inte lika beroende av en och samma akties fortsatta framgång. Att sprida sina risker är nödvändigt för att på ett mer hållbart vis säkra sina investeringar. Lär dig mer om aktier på Aktiekunskap.nu. Dessutom bör du sätta dig ner och noggrant tänka igenom om du vill göra långsiktiga eller kortsiktiga investeringar. Översatt; vill du ha snabba pengar (mer riskfyllda investeringar) eller långsiktiga besparingar (trygga investeringar).

Vad ska man investera i?

Nu är det dags att börja investera. Hur väljer man då vad man ska investera i? Här kommer ditt tidigare beslut till nytta men här vill vi höja ett varningens finger. Är du nybörjare på aktiemarknaden bör du akta dig för riskfyllda investeringar. Lämna det till proffsen alternativt vänta tills du samlat ihop tillräckligt med erfarenhet för att kunna göra sådana analyser. Om du är ute efter säkrare investeringar finns många trygga aktier att satsa på. Avanza listar de populäraste aktierna och det blir snabbt tydligt att det är populärt att investera i de så kallade “jättarna”. Alltså de bolag som existerat och stadigt växt i Sverige sedan urminnes tider likt Swedbank, Nordea, Investor och H&M.

Att tänka på efter du investerat

Att investera pengar i aktier är såväl spännande som läskigt. Det är viktigt att minnas att det ibland går upp och ibland går ner och därför gäller det att ha is i magen. Det hör till det normala att det svajar lite fram och tillbaka. Det är därför inte en god idé att dra ut sina pengar så fort man ser att det förändras lite utan låt dem ligga kvar då det troligtvis kommer att vända inom en snar framtid igen. Vill du se dina pengar växa långsiktigt investera i lågriskaktier och låt pengarna ligga kvar. 

Spelbranschen och några av dess ledande investeringsmöjligheter

Spelbranschen och några av dess ledande investeringsmöjligheter

Investerare som köpt aktier i spelföretag vid gynnsamma tider har fått enorma vinster. Branschen har upplevt en otrolig tillväxt under de senaste decennierna. Framgången beror på en expanderande global efterfrågan, ny teknik och digitala trender. Trots denna imponerande historia kanske vi bara är i början av hur det kommer att utveckla sig.

Den interaktiva underhållningsindustrin är en stor och snabbväxande marknad som fortfarande har mycket potential. Företag som kan fortsätta anpassa sig till branschens krav är redo att ge stor avkastning för aktieägarna. Det finns företag som drar nytta av trender, och som har tillgångar och konkurrensfördelar som särskiljer dem från konkurrenterna.

Spelbranschen fortsätter dra nytta av den ökande globala efterfrågan på underhållning. Innehåll blir en allt viktigare del av produktutbudet hos stora teknikföretag. Ett exempel är utbudet på https://www.unibet.se/. Nu kan man spela på i stort sett alla sporter och stora evenemang, inklusive E-sport och mindre sporter som dart och futsal. Dessutom har de anpassat sitt spelutbud så att även de som inte gillar sport kan spela. Man kan bland annat betta på politiska val och Melodifestivalen. De stora operatörerna ser på underhållning som en strategisk tillgång. 

Anledningar till att investera i spelbranschen

Fler människor spelar videospel idag än någonsin tidigare, och det är troligt att branschen kommer att fortsätta att expandera. Den står för en ökande andel av den totala underhållningsbranschen. Ungdomar som växte upp med titlar som Nintendos original Super Mario Bros är medelålders nu. Vuxna som spelade spel som släpptes på 70-talet kanske spelar idag som pensionärer. I stort sett alla har tillgång till spel på sina mobiltelefoner.

En studie utförd av Electronic Entertainment Design and Research fann att ungefär 211 miljoner amerikaner spelat videospel 2018. Det är ungefär 67% av befolkningen. Globalt spelar någonstans omkring en tredjedel av jordens befolkning spel, och den siffran stiger varje dag.

Newzoo uppskattar att den globala spelmarknaden genererade ungefär 135 miljarder dollar i försäljning 2018. De räknar med att siffran kan hamna på 174 miljarder dollar år 2021. Interaktiv underhållning har hög fart och massor av outnyttjad potential. I ett bredare sammanhang av industritillväxt är det värt att ta en titt på några av de specifika trenderna som kan driva utvidgningen av spel.

Digital distribution och streaming

Nu när de flesta spelkonsoler och PC-plattformar är anslutna till internet och har stora hårddiskar, säljer förlag allt oftare sina spel som digitala nedladdningar. Det gör spel mer lönsamt, eftersom utgivare inte tappar en del av varje försäljning till återförsäljare. Dessutom eliminerar det behovet av att producera förpackningar och hantera fraktkostnader. Övergången till digital distribution har pågått länge, men speltillverkare har fortfarande stort utrymme för tillväxt inom digital distribution.

Det andra stora framsteget inom distribution av spel är streaming. Interaktiva upplevelser kan nu strömmas till en enhet på ungefär samma sätt som du kan strömma en TV-show eller film på Netflix.

Prenumeration på spel

Förutom att mjukvara distribueras digitalt i större utsträckning, kommer en växande del av den totala industrins intäkter från köp i appar. Det är köp som gjorts efter den första försäljningen eller nedladdningen av spelet har skett. Det gör spel mer än bara ett engångsköp, en trend som i allmänhet varit mycket gynnsam för spelföretag. Det gör försäljningen mer frekvent och mer förutsägbar, och det presenterar positiva katalysatorer för vinstmarginaler.

Lån med betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning visar att någon missat att betala tillbaka en skuld trots att de haft ganska lång tid på sig. Betalningsanmärkningar syns i en kreditprövning och kreditprövningar görs alltid i samband med att man ansöker om ett lån. Många långivare säger kategoriskt nej till att låna ut om det finns betalningsanmärkningar med i bilden men det finns banker och kreditmarknadsinstitut som godtar lån även när en kreditprövning visar att någon har en eller flera betalningsanmärkningar. Det faktum att det idag är lätt att låna pengar, trots betalningsanmärkningar, är något som man kan ha olika uppfattning om.

Betalar man sina räkningar i tid får man inga anmärkningar och det krävs att man missat flera påminnelser för att en anmärkning ska registreras. Anmärkningen för finns normalt kvar under tre år för privatpersoner och under den tiden kan det vara svårt att få ett lån, teckna ett telefonabonnemang eller hyra en bostad.

Betalningsanmärkningar gör lånen dyrare

Den som har trasslig ekonomi med betalningsanmärkningar får betala mer för samma lån än en person med hög kreditvärdighet. Skillnaden kan vara ganska stor. Det kan verka orättvist, men det finns en naturlig förklaring. Rent statistiskt ökar risken för att det ska bli problem med återbetalningen om en låntagare har anmärkningar sedan tidigare. Den extra risken tar långivaren betalt för. Det är dock inte enbart antalet betalningsanmärkningar som avgör räntan utan det är en av flera faktorer som kan göra att en låntagare bedöms ha låg kreditvärdighet.

Konsten att låna trots betalningsanmärkningar

Långivare som beviljar lån trots betalningsanmärkningar har ofta en gräns för hur ny anmärkningen får vara. En nyregistrerad betalningsanmärkning är ett större problem än om den är två år gammal. Har du en taxerad inkomst som bedöms som hög i förhållande till beloppet du vill låna så ökar dina chanser att bli beviljad lånet. Idag finns väldigt många olika långivare och vissa accepterar lån med betalningsanmärkningar. Att jämföra lån är dock nyckeln till att hitta ett med förmånliga villkor, oavsett om anmärkningar finns med i bilden eller inte

Potentiella investeringar i Bitcoin 2020

En av Kinas mest inflytelserika bitcoin-miljardärer och välkända OTC-traders Zhao Dong har sagt att han tror att cryptocurrency-marknaden står i startgroparna för att komma igång under vintermånaderna 2019. Zhao är en av aktieägarna i plattformen för kryptovalutaväxling Bitfinex och grundaren av RenrenBit, en plattform för kryptovalutautlåning.

Zhao Dong uttalade sig nyligen på Weibo (Kinas motsvarighet till Twitter) om den framtida kryptomarknaden.

“De kommande tre månaderna kan vara den sista möjligheten för bottenfiskare och efter det kommer kryptomarknaden att gå in på våren och sedan sommaren, som är beräknad att samlas ihop med Kinas aktiemarknad 2021,” skrev han. “Det finns alltid upp- och nedgångar, precis som i årstiderna”.

I november 2018 presenterade bitcoin-tyconen sin teori om att bitcoin-marknaden har fyra säsonger för första gången och påstod då följande: "Vi är nu fortfarande under hösttiden av bitcoin, nästa år (2019) kommer bli vintern.”

Bitcoin överraskade sina investerade när kryptovalutan helt oväntat tredubblade i pris från 4000 dollar i början av april 2019 till över 13 000 dollar i slutet av juni 2019. Priset stannade sedan i sidled och svävade runt 10 000 dollar från juli 2019 till september 2019. Zhao ansåg vid tillfället att bitcoin skulle kunna se ett stort fall de kommande tre månaderna innan början av 2020.

Vem är Zhao Dong?

Zhao gick in på bitcoin-marknaden 2013 med 10 miljoner yuan i initiala investeringar som snabbt växte till 100 miljoner yuan vid årets prishöjning av bitcoin. Överoptimism och felbedömning ledde till att han öppnade kraftigt hävda positioner och som ett resultat blev Zhao skuldsatt med 60 miljoner yuan efter att ha förlorat 9 000 BTC på en enda dag (10 februari 2014). Han har tidigare berättat om att han funderade på att ta livet av sig på grund av händelsen, men han lyckades vända sin otur och betala tillbaka alla skulder inom två och ett halvt år.

I början av 2019 lanserade Zhao RenrenBit, en kinesisk P2P-utlåningsplattform med kryptovalutor och plånböcker. Utlåningsplattformen började med att sälja 21 miljoner RRB-tokens den 22 juli 2019. Varje token kostade 1 USDT, den dollar-knutna kryptovalutan som utfärdas av Tether. RenrenBit är ytterligare ett exempel på en anmärkningsvärd kinesisk krypto-startup som kapitaliserar på trenden med växling av tokens. Ett annat exempel som är värt att se på är växelplattformen Binance BNB och deras otroliga tillväxt de senare åren.

Zhao Dong är inte den enda investeraren som är säker på det förväntade bitcoin-rallyt under 2020 då bitcoin-halveringen kommer att ske. I juli 2017 förutspådde cybersäkerhetsexperten John MacAffee att 1 BTC skulle vara värd 500 000 i slutet av 2020 och i ett senare tweet har han påstått att “det är matematiskt omöjligt för bitcoin att vara mindre än en 1 miljon dollar vid slutet av 2020.” Tom Lee, medgrundare av investeringsrådgivaren Fundstrat, tror att bitcoin kommer att värderas till 91 000 dollar år 2020.Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax23.815443
HangSeng220.629219
OMX Stockholm 30-13.42242
S&P 5003.72579
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!