Axier.se

För bättre aktieaffärer

Börs och Marknad

Köpa aktier - Låna pengar eller inte?

Det är en omtvistad fråga, eftersom vissa experter säger att det är helt okej att låna pengar för att investera i aktier, fonder eller valutor. Medan andra påstår att det du inte bör göra det. Företag lånar pengar för att investera, varför kan inte du då som privatperson göra det. Ska du låna gäller det att du verkligen vet vad du ger dig in på och har full koll på din ekonomi.

Visst kan du ta små krediter som snabblån, men i långa loppet kan det bli dyrare än vad du hade tänkt dig just när det gäller investeringar i aktier eller liknande. Visserligen kan dessa smålån vara räddningen när det kniper, men när det gäller att investera som ger de utdelning på längre sikt är de inte alls lika bra. Ett snabbt lån ska betalas tillbaka inom en snar framtid, så det gäller att ha det med i dina beräkningar.

Goda råd inför lån till aktier

För att låna pengar till aktier krävs det att du är smart, har en bra strategi och säkerhet som täcker lånet. Inför att du ska låna ska du ställa dig tre didaktiska frågor som är mycket viktiga och det är hur, varför och när. Dessa frågor förhindrar att du gör bort dig. Förmodligen vill du inte ha ett stort lån och du ser att aktiekursen sjunker radikalt. 

Låna bara så mycket du behöver

Innan du ansöker om ett lån bör du fundera på hur mycket pengar du egentligen behöver låna. Först och främst måste du ha egna tillgångar som du använder som säkerhet. Har du inte några sådana ska du inte låna helt enkelt eftersom det är mycket riskabelt.

Är tidpunkten rätt?

Att låna pengar innebär ett stort ansvar, så då gäller det att låna när det är rätt tidpunkt. För börsen, ekonomin och hela det finansiella läget är i ständig rörelse i cykler, långa som korta och över en längre tid. Till följd av detta finns det tidpunkter som det passar bättre att låna. När börsen är i en lågkonjunktur, riksbanken har sänkt räntan och hävstången är större uppåt jämfört med nedåt, då är det ett exempel på en bra tidpunkt att låna pengar. 

Räntan - Är den låg?

Det du bör ha i åtanken är att du inte ska låna pengar till aktier hos låneinstitut som har en hög ränta. Ska du ta ett lån så har räntan en stor roll gällande din avkastning. Det finns låneinstitut som har lån med låg ränta, så det gäller jämföra för att hitta dessa företag. Du tjänar helt enkelt på att ta dig tiden att hitta de långivare som erbjuder lägre räntor i långa loppet.

Stabila bolag

När du ska låna till att investera i aktier då gäller det är till stabila innehav och relativt långsiktiga. Du bör undvika kortsiktiga satsningar och förhoppningsbolag.

Ny inom aktiehandel

Är du nybörjare inom aktiehandel då bör du inte låna pengar för att investera i aktier. För det gäller att du har erfarenhet och kunskaper om köp och sälj av aktier. Därför är det bättre att du sparar ihop till en buffert och använda pengarna till att investera med. När du sedan har kunskaperna och känner dig trygg och säker kan du ta ett låna för aktiehandel. 

Slutord

Du kan låna pengar för att investera i aktier, så länge du vet vad du håller på med och har säkerhet som täcker ditt lån. Sedan är det alltid bra att ha de goda råden med att bara låna så mycket du behöver och till en bra ränta i bakhuvudet. Detta samtidigt att låna när det är vid rätt tidpunkt. Är du ny inom aktiehandel bör du istället se till att spara pengar först för att sedan investera i aktier. Slutsatsen är således att det är helt okej att låna pengar för att kunna investera, så länge du har kunskaperna och erfarenheterna att hantera investeringarna på lämpligt sätt.

Därför är den kinesiska börsens uppgång viktig

Marknader över hela världen har gått på sparlåga i väntan på säker information kring det rådande handelskriget mellan USA och Kina. När världens två största ekonomier inte är överens har det stor påverkan på börserna. Den ekonomiska tillväxten har fått betala på flera håll, men efter positiva uttalanden från USA:s president, Donald Trump, har världens börser vaknat till liv. 

För första gången på länge har den kinesiska börsen nu stigit med 3 procent, och Dow Jones Index närmade sig imponerande 26 000 efter ett två veckor långt börsrally. Flera faktorer ligger bakom förändringarna på den amerikanska och kinesiska börsen. Ett stabilt handelsavtal skulle gynna båda två.

Handelskrigets påverkan på den kinesiska börsen

I maj förra året fick Trump-administrationen ett löfte från Kina att landet skulle importera mer jordbruksprodukter och energi från USA, som en del i arbetet mot att handelsbalansen mellan USA och Kina skulle jämnas ut. Avtalet fick kritik från kongressen och Trump rev avtalet inte långt senare. Man började istället prata om förhöjda tullar för Kina och deras exportvaror till USA, något som implementerades i september. Tullarna landade på 10 procent. När handelskriget mellan USA och Kina trappades upp började de asiatiska börserna att rasa.

Senare, i december samma år, kom länderna gemensamt fram till att en vapenvila i handelskriget var på sin plats. Kravet från den amerikanska sidan var att de inom 90 dagar skulle vara överens om en lösning. Denna lösning skulle innebära strukturella förändringar i Kina för bland annat skydd av immateriella rättigheter, cyberstölder och tjänstehandel – annars skulle tullarna på kinesiska varor höjas från 10 till 25 procent. Planen var också att Kina skulle minska obalansen i handeln genom att öka importen, bland annat med produkter från USA. 

Anledningen till att världens börser är så känsliga för svängningar är många. I det rådande handelskriget har världens två största ekonomier båda fått ta rejäla smällar. Kina har drabbats hårdast, men även de amerikanska företagen har fått känna av spänningarna. Fordonskoncernen General Motors redovisade till exempel en rejäl nota på importerat stål – en av anledningarna till varför de fick stänga ner fem av sina stora fabriker. En lång tids oro på börsen smittar också ofta av sig på befolkningen, som börjar oroa sig för framtiden. Bostadspriserna påverkas till exempel ofta av läget på börsen.

Den nuvarande relationen mellan den amerikanska och kinesiska börsmarknaden

Den kinesiska tillväxtprognosen, som utfärdades vid årsskiftet, visade att landet på senare tid har haft den sämsta tillväxten på tre decennier. I början av året syntes tydliga tendenser på att kinesiska företag har börjat se sig om åt annat håll än USA för att hitta samarbetspartners och handelsmöjligheter. Den svaga relationen mellan USA och Kina börjar nu sakta byggas upp igen, ett steg i taget.

Nya handelssamtal mellan Kina och USA hölls i slutet av februari i Washington. Vita Husets besked om att förhandlingsfristen på 90 dagar utan förhöjda tullar skulle förlängas fick världens börser att andas ut. Via Twitter rapporterade Donald Trump att det gjordes stora framsteg i handelssamtalen med Kina på många viktiga plan. De mångmiljardtullar som hotade att träda i kraft i början på mars blev inte av, vilket påverkade världens börser positivt. 

Ett imponerande börsrally ägde rum i Kina efter att USA:s president gav besked om att ställa in den planerade höjningen av tullar mot kinesiska varor tills vidare. Hoppet om en allsidig handelsöverenskommelse fick börsen att stiga. För första gången på tre månader steg den kinesiska börsen i mitten på februari med 3 procent – tack vare de höga förväntningarna på ett fungerande handelsavtal med USA. Efter att den amerikanske förhandlaren Robert Lightizer uttalade sig i mer negativa ordalag kring en eventuellt stundande handelsöverenskommelse tappade börsen dock något igen. 

Dow Jones snabba uppgång och ett säkrare investeringsläge

Dow Jones index har gått upp snabbt, hela 26 000 punkter på två veckor. Investerare i Asien verkar hoppfulla över handelssamtalen som ägt rum och det fortsatta samarbetet för att hitta en fungerande lösning för USA och Kina. Ett färdigt handelsavtal skulle ge båda länderna positiva konsekvenser på kort sikt. Stora tyngder skulle lyftas från Kinas ekonomi, samtidigt som det skulle stärka den amerikanska börsen. 

Trump-administrationen har gått ut offentligt och sagt att de överväger att utöka förhandlingstiden med Kina med 60 dagar från och med den 1 mars – något som skulle kunna skaka om de stora marknaderna. Investerare tror dock fortfarande starkt på det förväntade handelsavtalet och världsmarknaderna väntar nu spänt på nästa steg.

Från dataspel till poker: Spelföretagen på LSE 

Historiskt sett har London och Storbritannien inte varit en stor hubb för den globala spelindustrin. Londonbaserade studios har visserligen utvecklat flera kända speltitlar, bland annat GTA, men det har som oftast varit i samarbete med andra spelföretag och intresset för att investera i brittiska spelstudios har varit lågt. Många investerare minns fortfarande spelföretagens börsnoteringar på 90-talet, då investerarna förlorade mer pengar än vad de tjänade. Trots att den brittiska spelindustrin sedan dess har vuxit har det fortfarande funnits en försiktighet. Fram tills nu. 
 
Sedan 2016 har man sett en stadig uppgång inom den brittiska spelindustrin. Fler konsumenter väljer spel som fritidsunderhållning och regeringen har startat initiativ för att främja landets spelutveckling. Genom detta har intresset för att investera i industrin sakta men säkert ökat och flera spelföretag har, och kommer att, noteras på London Stock Exchanges AIM (alternative investment market) och junior market. 
 
Siffrorna talar för sig
 
Det är inte bara i Storbritannien som spelandet är på uppgång. Flera länder i västvärlden har presenterat siffror som visar ett växande spelintresse och därmed en större spelindustri. Detta gäller både datorspel och onlinespel. Enligt uppgifter spelade hälften av den brittiska befolkningen någon form av spel under 2017, vilket uppgår till över 32,4 miljoner människor. I genomsnitt spenderade varje spelare 158 pund på spel och den brittiska spelmarknaden genererade över 5 miljarder pund. Liknande uppvisades på den svenska marknaden, varav spelutvecklingen omsatte 14,7 miljarder kronor och igaming-branschen, som inkluderar casinospel och poker, omsatte närmare 22 miljarder kronor. 
 
Det finns flera anledningar till att spelandet ökar. Nu för tiden är det lika vanligt för de äldre generationerna att spela som för de yngre och det har inte längre stämpeln att vara en ”nördig” hobby. Istället är det ett av de vanligaste sätten att slappna av när man kommer hem från arbetet. Spelmarknaden har breddat sig och vänder sig inte längre till en viss typ av spelare med en viss typ av spel. Genrerna har blivit fler. Man kan spela poker, äventyrsspel, plattformsspel eller strategispel. Man kan till och med spela retrospel från 80-talet. Det är inte längre en solitär sysselsättning utan det kan vara en social aktivitet. Möjligheten att kunna spela på olika enheter och inte behöva vara fast framför en tv eller en dator har också bidragit till ökningen. 
 
Poker och action på LSE
 
Spelföretagen har inte varit en vanlig syn på börsmarknaden i London, vare sig det gäller den alternativa marknaden, huvudmarknaden eller till och med juniormarknaden. Flera av de tidiga spelföretagen som försökte börsnotera sig under 90-talet och början av 00-talet avvecklades lika snabbt som de kom. Däremot finns det undantag. Igaming-företagen, som är verksamma inom casinospel och poker, har haft en annorlunda utveckling jämfört med datorspelsbranschen. När den stora poker-boomen kom i mitten av 2000 och 2010 valde flera spelbolag att ta steget in på börsen. 2016 uppgick 888 Holdings, som erbjuder både poker, casino, bingo och sportspel, marknadsvärde till över 750 miljoner pund. Det brittiska igaming-bolaget har sedan dess expanderat sin tillväxt utanför den brittiska ön. Inte minst har man expanderat sina tjänster till den svenska spelmarknaden och man erbjuder både pokerspel och turneringar i Texas Hold’em och Omaha med flera i mobilen, på datorn och surfplattan. De var en av de första spelaktörerna som fick den svenska Spelinspektionens godkännande för att vara verksam i Sverige efter att marknaden omreglerades.  
 
Utöver igaming-bolagen har andra spelföretag börjat att lanseras på Londonbörsen (LSE), men de är långt ifrån nystartadeföretag. Sumo Group, som är en av de största självständiga spelutvecklarna i Storbritannien med över 500 anställda, bildades redan 2003. Några av deras mest kända speltitlar är Crackdown 3 (som kommer i år) och Forza-serien. Sedan de bildades har de succesivt köpt upp mindre studios och de blev så pass stora under 2018 att de ansåg att en börsnotering var ett naturligt steg. En liknande bakgrund finns hos Team17. Företaget grundades redan 1990 och de både utvecklar och publicerar spel. 2010 omstrukturerades det och har sedan dess fortsatt att expandera. Spelutvecklaren Codemaster är i sin tur ännu äldre och grundades 1986. 2005 hyllades de som den bästa indiespelutvecklaren. När de börsnoterades 2018 var en aktie värd till 260 pence men marknadsvärdet steg snabbt till 185 miljoner pund. Eftersom en akties värde baseras på företagets omsättning och marknadsläget kom det inte som en överraskning.  
 
Spelindustrins framtid
 
Förutom ett växande intresse för spel, vare sig det är poker, FPS eller pusselspel, har de styrande organen i London vidtagit åtgärder för att främja spelindustrin. Detta gjordes redan under tiden Boris Johnson satt som borgmästare. 2016 gick regeringen in med 1,2 miljarder pund för att omvandla London till ett spelmecka. I den här utvecklingen fanns planer för att hålla spelfestivaler och prisutdelningar, såsom BAFTA Game Awards och EGXRezzed. För att främja de som arbetar inom spelindustrin har man bildat ett eget fackförbund som representerar alla arbetare, vare sig man arbetar på kontrakt eller från bemanningsföretag. För att locka internationella spelstudios till London har man tagit fram Video Games Tax Credits, vilket innebär att man kan begära skattelättnader på 80 procent av kostnaden för att utveckla spel. Detta har inte gått utvecklare eller investerare omärkt förbi. Under 2019 räknar spelindustrin med att expandera och öka sin omsättning, trots att det råder lågkonjunktur och politisk oro för framtiden. 2017 räknade industrin med en tillväxt på 79 procent. Under 2018 hade den stigit till 83 procent. Samma procentenheter har hela tiden gällt för både omsättning och nyanställning, vilket har gjort att fler väljer att gå spelutbildningar med hoppet om att få jobb direkt efter studierna. 
 
Till skillnad mot vad media har propagerat de senaste månaderna är det få sektorer som ser Storbritannien som en negativ marknad. 2019 ser ut att bli ytterligare ett bra år för spelindustrin och den globala spelindustrin ställer sig överlag positiv till framtiden. Det väntas komma flera intressanta milstolpar. Inte minst kommer skiftet över till 5G har en positiv inverkan på de som föredrar att spela poker eller andra spel i mobilen.
 
Det är en spännande framtid som väntar spelindustrin och världens fokus är vänt mot London. Är det på väg att bli Europas nya spelmetropol? Det är mycket som tyder på det. 
 

Tänk på det här när du ska deklarera aktier

När en egenföretagare ska deklarera aktier så finns det några olika sätt att göra det på. De vanligaste är att ta ut en personlig lön eller göra en utdelning. Det finns olika lagar som berör de olika typerna av skatter. Vi ska nu reda ut de olika begreppen, så att du kan se vad som är bäst för just dig.

Utdelningsskatt

När det sker en utdelning av aktier eller fonder ska en utdelningsskatt betalas. Om aktierna är listade på börsen så räknas de som noterade aktier. Skattesatsen för noterade aktier är 30%. För onoterade aktier ligger skattesatsen mellan 20-60%. Om aktieägaren inte är en aktiv medlem i företaget räknas aktierna som okvalificerade, och om de dessutom är onoterade ligger den på 25%.

Löneuttag

Om du väljer att göra ett löneuttag måste du utöver inkomstavgiften också betala arbetsgivaravgiften, som ligger på 31,42%. Detta gör att du troligen får ut mindre i reda pengar, men fördelen är de förmåner som ingår i arbetsgivaravgiften, som pension och sjukförsäkring. Om du tar en utdelning får du inte några pensionsförmåner.

Utdelningsbeskattning

Som nämndes ovan är skattesatsen för noterade aktier 30%, medan onoterade och okvalificerade är 25%. Man måste deklarera både för utdelningen och privatvinster. Skatten på kapitalet är alltså 20% och utdelningen 30%.

Kapitalbeskattning

Ett tredje alternativ är att välja kapitalvinst, som kan kvitteras mot förluster i aktierna. Detta kan också användas för att slippa kupongskatten om du har aktier utomlands (se nedan).

För dig som bor utomlands

Om du vill ha utdelning från dina aktier som kommer från ett svenskt bolag när du inte bor i Sverige måste en kupongskatt på 30% betalas. Den räntesatsen kan eventuellt sänkas genom att ha med olika skatteavdrag i uträkningen, men endast om mottagaren är en privatperson. 

Orsaken till att vi har denna skatt är att den som inte är bosatt i Sverige inte är skatteskyldig och att man inte vill beskatta någon dubbelt, så det finns avtal med olika länder för att undvika sådan dubbelbeskattning.

Utdelningsskatt i fåmansbolag

Detta finns för att förhindra att en person som är inhyrd av ett företag utför exakt samma arbete som en anställd, man fakturerar arbetsgivaren istället för att få lön direkt. De skulle då göra stora skatteavdrag genom att ta ut ersättning för arbetet i form av en utdelning istället för lön. Typen av tjänst avgör vilken skattesats som gäller.

Så här gör du för att deklarera

När du ska deklarera ska du redovisa alla dina vinster och förluster, allt som kommit in och som har lämnat företaget, på en K4-blankett. Här följer ett exempel på hur man ska räkna ut skatten på t.ex. utdelning av aktier:
-    En privatperson köper 40 aktier för 180 kronor styck, totalt 7 200 kronor
-    Senare säljs dessa för 290 kronor styck, totalt 11 600 kronor
-    Vinsten blir då 4 400 kronor, som är summan som ska beskattas
-    30% av vinsten blir 1 320 kronor. Detta är skatten som ska betalas in

Januari-effekten på Wall Street

Wall Street har kommit att betyda två saker. Det första är för att beskriva en fysisk plats. Gatan ligger på södra Manhattan, är hem för New York Stock Exchange och många andra viktiga finansinstitut, varav många har funnits i århundraden. När man står på Wall Street är man omgiven av kontor som gemensamt kontrollerar biljoner dollar i rikedom. Termen Wall Street är en metonym för kapitalmarknaden. Wall Street används ofta som talesätt för att beskriva en person, institution eller aktivitet knuten till hög finans och bank.

Att besöka Wall Street, oavsett om man är intresserad av ekonomi eller inte, är verkligen en upplevelse. Här finns fantastiska museum om USA:s ekonomi, som inkluderar allt från ursprungsbefolkningens betalningsmedel till guldrushen och toaletter i solitt guld. Svenskar kan enkelt resa till USA med ett förenklat resetillstånd, ett ESTA, så länge man ska semestra eller på affärsbesök. Om man ska arbeta eller studera måste man dock ansöka om ett riktigt visum. Är du osäker? Behörighetskontroll för visum till USA baserad på medborgarskap görs enkelt online och man får oftast svar direkt.

Säsongsmässig ökning av aktiekurser

Snart kan vi återigen förmodligen se en januari-effekt på Wall Street, och även på mindre marknader runt om i världen. Det är en säsongsmässig ökning av aktiekurserna under januari månad. Analytiker knyter i allmänhet effekten till en ökning av köp, vilket följer på prisfallet som vanligtvis händer i december när investerare säljer för att kompensera för reavinster. En annan möjlig förklaring är att investerare använder kontanter till slutet av året för att köpa investeringar följande månad.

Januari-effekten är bara en hypotes. Precis som alla kalenderrelaterade effekter, föreslår januari-effekten att marknaderna som helhet är ineffektiva, eftersom effektiva marknader naturligtvis skulle göra denna effekt obefintlig. Den här effekten verkar påverka små handlare mer än medelstora eller stora handlare, eftersom de har mindre kapital. Sedan början av 1900-talet tyder uppgifterna på att de med större tillgångar har överträffat den totala marknaden i januari, särskilt mot mitten av månaden. 
 

Investeringsbanken Sidney Wachtel först märkte denna effekt 1942. Denna historiska trend har emellertid varit mindre uttalad de senaste åren eftersom marknaderna tycks ha anpassat sig för det.

En annan anledning till att analytiker anser att januari-effekten är mindre viktig från 2018, är att fler människor använder skattskyddade pensionsplaner och därför inte har lika stor anledning att sälja i slutet av året för att få en lägre skatt. Utöver skatteförluster och återköp, samt investerare som lägger kontanter på marknaden, har en annan förklaring till januari-effekten att göra med psykologi. Vissa investerare tror helt enkelt att januari är den bästa månaden för att påbörja ett investeringsprogram eller kanske följer på ett nyårsbeslut att börja investera för framtiden.

Data tyder på att januari-effekten blir alltmer mindre framträdande. En ex-direktör från Vanguard-gruppen, Burton Malkiel, författaren till "Random Walk Down Wall Street", har kritiserat januari-effekten. Han föreslår också att januari-effekten är så liten att transaktionskostnaderna som behövs för att utnyttja det i huvudsak gör det olönsamt. Det har också föreslagits att människor förväntar sig en januari-effekt, och därmed prissätts marknaden även därefter.
 



Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax23.815443
HangSeng220.629219
OMX Stockholm 30-13.42242
S&P 5003.72579
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!